Ove godine 17 natječaja za prodaju ili zakup nekretnina

Autor: Marija Brnić , 06. ožujak 2018. u 07:44
Ministar Goran Marić/Jurica Galoić/PIXSELL

Ministarstvo objavilo plan rada, ali još čeka drugo čitanje presudnog zakona.

Ministarstvo državne imovine u upravo objavljenom planu rada za ovu godinu očekuje da će do kraja ožujka početi primjenjivati novi zakon o upravljanju državnom imovinom, čije donošenje kasni godinu dana i još čeka da ga Vlada pusti u drugo čitanje u Sabor.

Iz samog dokumenta evidentno je da se i sve aktivnosti Ministarstva pomiču u drugi dio godine, jer će tek nakon usvajanja zakona uslijediti donošenje novog, četverogodišnjeg strateškog plana za upravljanje imovinom, temeljem kojeg bi trebao biti izrađen i godišnji plan aktivnosti za 2018. No, njihove naznake se može iščitati iz plana rada, a one su najkonkretnije u sektoru nekretnina, premda se tehnički najviše aktivnosti predviđa u Upravi za upravljanje trgovačkim društvima, ali bez ikakvih detalja o mogućim privatizacijama ili restrukturiranjima.

O tome u kakvom su stanju i kako posluju najavljuje se pripremu analize, a službe će potom identificirati koja od njih su za prodaju. Predviđa se tek posebnom uredbom ubrzati postupak prodaje dionica i udjela. Definirat će se i metodologiju praćenja restrukturiranja tvrtki, i to putem pilot projekta i uz suradnju s konzultantima, te resornim ministarstvima. 

No, u segmentu nekretnina na koje je, pokazalo se u proteklih godinu dana rada, Ministarstvo državne imovine najviše usmjerilo svoju pozornost, saznaje se da se priprema u ovoj godini ukupno 17 natječaja za prodaju ili zakup državnih nekretnina. Konkretno, objavit će se tri natječaja za prodaju praznih poslovnih prostora, dva natječaja za prodaju garaža koje je Ministarstvo preuzelo od MORH-a, te tri za prodaju praznih stanova, dok će preko tvrtke Državne nekretnine biti organizirana tri natječaja za zakup poslovnih prostora.

Šest natječaja objavit će se za prodaju građevinskog zemljišta, kako izgrađenog, tako i neizgrađenog. Među ostalim, Ministarstvo predviđa i sa svakom od županija ove godine zaključiti po tri ugovora o prepuštanju zemljišta, s ciljem da aktivacijom imovine pripomogne ravnomjernom razvoju države. 

Komentirajte prvi

New Report

Close