Otvoren uvid u sve bankovne transakcije Grada Zagreba

Autor: Dario Topić / VL , 07. veljača 2024. u 13:59
Foto: NEVA ZGANEC/PIXSELL

Pregled bankovnih transakcija prema svim pravnim i fizičkim osobama uključivat će podatke o primatelju i iznosu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je internetsku aplikaciju Transparentnost koja omogućava uvid u trošenje gradskog proračuna, istaknuvši da je to “povijesni iskorak” u financijskoj transparentnosti grada. “Time će Zagreb postati najveći sustav javne vlasti u Republici Hrvatskoj koji ima tako visoku transparentnosti financijskih transakcija”, istaknuo je Tomašević.

Objasnio je da će građani putem internetske stranice “transparentnost.zagreb.hr”, koja je stajala 37.550 eura imati pregled svih bankovnih transakcija Grada Zagreba s pomakom od dva dana. Sve financijske transakcije bit će vidljive od početka ove godine.

Pregled bankovnih transakcija prema svim pravnim i fizičkim osobama uključivat će podatke o primatelju i iznosu, a moći će ih se pretraživati, primjerice prema primatelju, datumu i OIB-u, objasnio je Tomašević, dodavši da će podaci fizičkih osoba biti dostupni na način da se ne krši uredba o zaštiti podataka. Gradonačelnik je poručio da time “daju alate” i onima koji će ih kritizirati, a to su prije svega oporba i istraživački novinari. Tomašević je ovom prilikom spomenuo i da Grad zbog “porezne reforme” gubi oko 50 milijuna eura godišnje.

Grad Zagreb svakim radnim danom ima oko 400 bankovnih transakcija a sve će biti dostupne u gotovo realnom vremenu, s pomakom od dva dana. Na razini godine, Zagreb u prosjeku ima oko 100.000 bankovnih transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close