‘Otpadnici’ iz HUP-a okupljaju se oko Roglića i idu u formiranje nove udruge

Autor: Marija Brnić , 22. siječanj 2021. u 07:21
Branko Roglić /MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Svatko treba prvo preispitati sebe i svoje aktivnosti, ne slažem se da u HUP-u baš ništa ne valja, poručuje čelnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Nakon što je nekoliko velikih i uglednih kompanija objavilo da napušta HUP pokazuje se da je važno tko ima nadzor nad tom udrugom i tko ga je izgubio.

Nije novost da se vlasnik Orbica i jedan od osnivača HUP-a Branko Roglić namjerava povući, on je to najavio ljetos kad su buknule afere oko seksualnog uznemiravanja i uslijedile promjene na dvije najistaknutije pozicije u udruzi, glavnog ravnatelja i predsjednika.

No, uoči daljnjih izbora za Nadzorni odbor i ostala tijela koji završavaju, vidljivo je da opcija koju podupire ne uspijeva dobiti većinu.

Roglić se i otvoreno jučer izjasnio da “otkako su smijenjeni Bernard Jakelić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić, HUP nije što je nekad bio i meni se tu više ne stoji”. I ostali koji su mu se pridružili, Adris i Tehnomont, navodno još 30-ak tvrtki, objasnili su svoje motive gubitkom vrijednosti koje zastupaju.

U slučaju Tehnomonta, na čijem je čelu Deranja, problem je osim jasnih ciljeva i (ne)transparentnost, jer takvim kriterijima njezina će se tvrtka voditi prilikom priključivanja nekoj drugoj poslodavačkoj udruzi.

No, iz HUP-a upravo i izražavaju čuđenje što to pitanje otvaraju baš oni koji su proteklih godina bili na pozicijama na kojima se odlučivalo o tim pitanjima.

Intenzivna prepiska

Tenzije su u HUP-u započele s “iznošenjem prljavog veša”, prijavom 15 djelatnica zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića zbog seksualnog uznemiravanja. Slijedili su interni sukobi, od toga da je tadašnje vodstvo Jakeliću isplatilo milijunsku otpremninu do toga da financijska izvješća HUP-a godinama nisu bila raspravljana na tijelima.

Budući da je Roglić 10 godina bio u NO-u HUP-a, sugovornici iz Udruge spornim vide što baš on problematizira sadašnji rad, jer kažu, srezani su nepotrebni milijunski troškovi.

Tvrde i da je ovih dana Roglić kao jedan od zahtjeva postavio otkaz djelatnicama koje su tužile Jakelića, a prije nego je obznanio istupanje iz HUP-a, odvijala se, kako se čuje, intenzivna prepiska između najvažnijih članova u HUP-u, u kojoj se najvećim zagovornikom očuvanja pokazao Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantica. Upozorio je da su svi dugogodišnji članovi i da svatko treba preispitati i sebe i svoje aktivnosti.

“Ne slažem se da u HUP-u baš ništa ne valja, a ako to netko misli i kaže, bilo bi pošteno da se prvo zapita što je sam napravio da tako ne bude’, komentirao je Tedeschi stanje u HUP-u.

Jedan od prvih koji je lani progovorio o problemima u HUP-u, prvi čovjek Nexe Grupe Ivan Ergović, sam istup uglednih članica HUP-a nije želio komentirati.

Fortenova: Nema potrebe pojašnjavati zašto izlazimo iz HUP-a!

Svoj izlazak iz HUP-a potvrdili su i iz Fortenova grupe, koja je kao nasljednik Agrokora, bila i jedan njegovih osnivača 1993. godine. 'Fortenova grupa je obavijestila Vijeće članova i stručne službe HUP-a o svojoj odluci da istupi iz HUP-a i tu odluku nema potrebe pojašnjavati u javnom prostoru. Dobrobit naše zemlje, hrvatskog i regionalnog gospodarstva, naših zaposlenika, partnera i svih naših sugrađana, jednom riječju cijelog društva duboko ranjenog i pandemijom i potresima, ostaje zajednički interes koji dijelimo s brojnim drugima kompanijama bez obzira na članstvo u HUP-u i na ostvarivanju tog interesa ćemo sa svima njima nastaviti raditi i dalje', pojasnili su iz Fortenova grupe.

“Mogu samo reći da situacija i okolnosti u HUP-u sigurno nisu doprinijeli stabilizaciji događanja u Udruzi zbog čega mogu razumjeti i stavove i odluke pojedinih članova. Međutim, ne mogu razumjeti da se, u trenutačnim okolnostima, pojedini članovi HUP-a i dalje bave osobnim interesom i izbornim inženjeringom, zbog čega primjerice nije prihvaćen ni prijedlog kooptiranja novih članova, među kojima su bile i velike ugledne tvrtke. Kontinuirano se događa da tvrtke koje manjim udjelom sudjeluju u financiranju manipuliraju i koriste Udrugu isključivo za osobne interese”, kaže Ergović.

Zasad Nexe ne namjerava istupiti iz HUP-a. Hoće li se “otpadnicima” iz HUP-a priključiti i Fortenova, kako se spominje, službeno jučer nismo dobili potvrdu, a od mnogih tvrtki dolaze informacije da Roglić intenzivno kontaktira i poziva da se okupe oko nove udruge.

Zasad se čini da je intencija velikih kompanija oko Roglića oformiti posve novu udrugu, a ne priključiti se Glasu poduzetnika, koji je nastao u vrijeme koronakrize i okuplja male poduzetnike. Jučer je to naznačio i Roglić, kazavši da on i Ante Vlahović iz Adrisa u ponedjeljak imaju inicijativni odbor nove udruge.

Priključili se novi veliki

Odljev velikih članica zasad u HUP-u ne vide problematičnim za svoju reprezentativnost kao socijalnog partnera. Tvrdi to i Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a. Prema posljednjim podacima pridružili su im se Rimac Automobili, Tommy, Studenac i Croz, te niz velikih kladionica i tvrtki kojima je s lockdownom obustavljeno poslovanje.

Glavni ravnatelj HUP-a Damir Zorić smatra da će HUP i ove, kao i sve ranije izazove, prebroditi, te da njihove aktivnosti u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti.

A uoči izbora za predsjednika i Izvršnog odbora, Ergović, kao nekadašnji predsjednik i jedini koji je s te funkcije bio smijenjen, ističe da se nada da u HUP-u postoji dovoljno snažna skupina tvrtki koja će ojačati i proširiti bazu članstva.

HUP-u su, poručuje, potrebne nove ideje, nova razmišljanja, u cilju njegove transformacije u modernu, snažnu Udrugu, koja će zastupati interese svih svojih članova, i samo u takvom on vidi i svoju
kompaniju

Komentari (2)
Pogledajte sve

Emil Tedeschi   i ostali slični njemu , koji  se nastoje u svakoj prilici okoristiti

svim mjerama i prilikama Vlade-  prije ostalih koji imaju ista prava, ali ih ne ostvarujju  –  nek  prestanu  obmanjivati javnost,

 

Kako se ATLANTIC GRUPA, tj ZU  FARMACIA  . okoristila njegovim položajem,.

 

FARMACIA , zdravstvena ustanova sa preko 200 poslovnica , tipa SPECIJALIZIRANE TRGOVINE ,  nastanjene u svim mogućim nazivima trgovačkih  centara  Republike Hrvatske od sjevera do juga je na 1 .ili vodećim mjestima  400 najvećih kompanija u Rep.Hrvatskoj..

Mjerama STOŽERA, dopušten je rad LJEKARNAMA…..ali, tu su se ugurale u specijalizirane trgovine, sa svojim ljekovitim svaštarijama, na dobro pozicioniranim mjestima .  .

Evo, gdje je problem.

 

HZZO  izdvaja  OGROMNA sredstva za dežurstva pravih ljekarni..kako bi one mogle  uz najstručniju radnu snagu, magistre farmacije, Vama, pacijentima

i su subotu i u nedjelju i po kiši i po noći –  izdavati lijekove, ljekovite potrepštine, sirupe, sve za temperaturu…da djeca, starci, ostali-  ne trpe u bilo kakvim slučajevima  tijekom blagdana ili vikenda..

 

A tu je zapravo vikendom . u Tedeschi jevim   prodavaonicama- najveća gužva i on mlati novce …..na istim tim proizvodima široke primjene, koje prodaju

tehničari SSS -sprema , prekvalificirani prometni tehničari ..i slično….koji koštaju   MINIMALAC. + prijevoz. Ostatak viška mogu zaraditi, ako prodaju uvoznički program…gdje su marže astronomske u odnosu na lijekove…

 

Nije to jedini problem., Država je ljekarnama propisala nabavu od veledrogerija u Rep. Hrvatskoj i nigdje drugdje.

Specijalizirana trgovina,. može otići u austrijsku ,.srpsku, makedonsku veledrogeriju ili proizvođača …i  zaobići visoke nabavne cijene veledrogerija u Rep.Hrvatskoj tih istih proizvoda.Tako piše u pravilniku.

Zato, gosp Tedeschi  Vi ste posljednja osoba koja bi , po mom mišljenju trebala nešto kenjati  po tom pitanju svog statusa u ovoj državi.

Pitam se , koliko ste podmitili STOŽER, da  upadnete na pozitivnu listu onih koji  smiju  zarađivati  u krizi.

Ovo je samo moj stav i moje mišljenje.

 

Za ove je Glas poduzetnika svemirski brod!

New Report

Close