‘Otkupna cijena pšenice ispod realnih troškova proizvodnje’

Autor: Marta Duić , 13. srpanj 2020. u 21:59
Mladen Jakopović, predsjednik HPK/Tomislav Miletić/PIXSELL

Ove se godine očekuje dobar urod i dobra žetva pšenice.

Hrvatska poljoprivredna komora početkom lipnja objavila je kako se ove godine očekuje dobar urod i dobra žetva pšenice, što je u situaciji s korona krizom velika prednost za državu koja je ovisna o uvozu hrane.

“Naša je procjena tada bila da se očekuje proizvodnju od najmanje 750 tisuća tona sa zasijanih 136 tisuća ha, a poljoprivrednici su očekivali otkupnu cijenu za pšenicu standardne kakvoće ne nižu od 1,20 kuna po kilogramu.

Nažalost, čelni ljudi Žitozajednice sada nisku otkupnu cijenu, koja je jedna od najnižih u Europi, ali i regiji, opravdavaju nemogućnošću izvoza, što je apsurdna izjava za državu koja ima problema u brojnim proizvodnjama i štetna je za domaće poljoprivrednike”, reagirali su iz HPK na izjave Nade Barišić, direktorice udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica u emisiji Plodovi zemlje na HRT-u.

Napominju kako će prosječna otkupna biti oko 1 kunu za kilogram što je ispod njihovih očekivanja i realnih troškova proizvodnje.

Naglasili su i kako unatoč poremećajima na svjetskom tržištu i ogromnim viškovima pšenice u EU-u, u Hrvatskoj ne bi trebala biti u rizika od prevelikog uvoza ili nestašice pšenice.

Kako ističu u tom dijelu poljoprivredne proizvodnje Hrvatska dobro stoji, samodostatna je i relativno konkurentna, a za izvoz ćemo imati više od 350 tisuća tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close