Otkriven novi soj korone: “Vrlo je opasan”

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2021. u 11:14
Foto: pixabay

Kao i kod izvorne varijante, rizik je i dalje najveći za osobe starije životne dobi ili osobe sa značajnim komorbiditetima.

U Vijetnamu je otkrivena nova varijanta covida. Čini se da se radi o kombinaciji indijskog i britanskog soja i može se brzo širiti zrakom, javlja Index pozivajući se na BBC.

Ministar zdravstva Nguyen Thanh Long opisao je najnoviju mutaciju “vrlo opasnom”. Otkako je covid-19 prvi put identificiran u siječnju 2020., otkrivene su tisuće mutacija.

“Vijetnam je otkrio novu varijantu covida-19, koja kombinira karakteristike dvije postojeće varijante prvi put pronađene u Indiji i Velikoj Britaniji,” rekao je Nguyen na sastanku vlade, a prenosi Reuters. Dodao je da se nova varijanta lakše širi od poznatih, a otkrivena je nakon provođenja testova na novozaraženim pacijentima.

Istraživanja sugeriraju da su cjepiva poput Pfizera i AstraZenece vrlo učinkovita protiv indijske varijante nakon dvije doze. Nema dokaza da bilo kakve mutacije koronavirusa uzrokuju mnogo ozbiljnije bolesti za veliku većinu ljudi, piše BBC.

Kao i kod izvorne varijante, rizik je i dalje najveći za osobe starije životne dobi ili osobe sa značajnim komorbiditetima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dooosadni ste

New Report

Close