Ostojić: Neće biti zapošljavanja novih svećenika u bolnicama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2013. u 17:24
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

To pitanje, istaknuo je, treba riješiti jer se “zna tko su zdravstveni djelatnici, tko su nezdravstveni, a koja je misija svećenika”.

Pitanje trojice svećenika zaposlenih u hrvatskim bolnicama koji od države primaju plaću, stvar je zatečenog stanja i stečenih prava, izjavio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić poručivši da neće biti novih zapošljavanja svećenika, a status trojice zaposlenih uskoro će se rješavati u dogovoru s nadbiskupijama.

Riječ je o svećenicima koji su na neodređeno vrijeme u bolnicama zaposleni 1996., 2008. i 2011., a nedavnim prelaskom bolnica na centralni obračun plaća, zbog stečenih prava novom uredbom o plaćama dodijeljen im je koeficijent, rekao je Ostojić.

"Na temelju odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ugovora sa Svetom Stolicom, imali smo desetak godina staru uredbu o koeficijentima kojom je predviđen i koeficijent za svećenike. Prelaskom na centralni obračun plaća trebalo je riješiti i pitanje njihova koeficijenta, kako se ne bi narušavala stečena prava", rekao je Ostojić novinarima nakon primopredaja automatskih vanjskih defibrilatora.

To pitanje, istaknuo je, treba riješiti jer se "zna tko su zdravstveni djelatnici, tko su nezdravstveni, a koja je misija svećenika".

Naime, u pripremi izmjena Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u javnim službama utvrđeno je da dvije velike hrvatske bolnice već godinama imaju zaposlene svećenike, čija je radna mjesta trebalo predvidjeti i u novoj Uredbi.

Nova uredba ne regulira pitanje zapošljavanja u zdravstvenom sustavu već određuje koeficijente za postojeća radna mjesta temeljem kojih se određuje plaća. Trojica zaposlenih svećenika, na temelju prethodne uredbe, imala su koeficijent predviđen za duhovnike u bolnicama u skupini nezdravstvenih djelatnika.

Ministar Ostojić ističe da, u skladu sa čl. 22. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, svi korisnici zdravstvene zaštite imaju jednaka prava na obavljanje svojih vjerskih obreda, bez obzira na vjeroispovijest. Pritom se Uredbom ni na koji način ne propisuje da je duhovnik isključivo katolički svećenik.

Također, duhovnik ne sudjeluje u postupku dijagnostike i liječenja. Na zahtjev pacijenta ili njegove obitelji, za duhovnu pomoć organizira se susret s duhovnikom, najčešće u terminalnoj fazi bolesti, jer pacijenti koji boluju od neizlječivih bolesti zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, a njihove obitelji, koje zajedno s njima proživljavaju sve teške trenutke, svaku pomoć koju zdravstveni sustav može pružiti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Ostojić je najavio da će do kraja mandata pokušati ispraviti nepravdu prema nekim nezdravstvenim djelatnicima koji rade u zdravstvu.

Primjerice, psiholozi i biolozi koji sudjeluju u procesu liječenja, napokon će postati zdravstveni djelatnici. "Zatekli smo nered u koji sada uvodimo red", istaknuo je.

Upitan za dušobrižničku ambulantu u koprivničkoj bolnici, koja je navodno tek nedavno otvorena, rekao je da će o tome moći govoriti kada dobije mišljenje koje je s tim u vezi zatražio od upravitelja te bolnice.

Komentari (2)
Pogledajte sve

doktor u politici = korak unazad za hrvatsku. još jedan koji nezna što je bolesničko pomazanje.

Oni koji imaju najmanje znanja uvijek imaju istu priču tipa: “do sada je bio nered ali od sada možete biti mirni jer ćemo mi urediti da bude sve kako treba”. Sve tone dublje a jedino pojedinci kojima je plaća ista (ili veća) bez obzira na potonuće haluciniraju. Ostojić je pravi izdanak te ideologije, kada priča izgleda kao da je izmislio telefon ili struju a u biti ne priča ništa. Kumrovec špreha, narod grca od naivnosti, prolaz zagarantiran.[emo_smijeh]

New Report

Close