Osobe s invaliditetom danas rade poslove o kojima ranije nismo ni razmišljali

Autor: Marija Crnjak , 14. lipanj 2023. u 12:26
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Uključivanje osoba s invaliditetom u društvo i omogućavanje da ravnopravno sudjeluju u društvu i na tržištu rada proces je u koji se aktivno moraju uključiti svi donositelji odluka i sudionici. Udružiti se trebaju svi, od države preko regulatora i kompanija, pogotovo u manje razvijenim državama koje tek trebaju razviti infrastrukturu, složili su se sudionici današnje Međunarodne konferencije „Pristupačna budućnost“ koju partnerski organiziraju Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Poslovni dnevnik.

U sklopu konferencije danas se u hotelu Westin održava i završna svečanost, kada se uz prigodan program upriličuje upoznavanje poslodavaca i studenata s invaliditetom, te se dodjeljuju priznanja za sudjelovanje u projektu.
Kako je u uvodnom obraćanju istaknuo Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, cilj konferencije je razmjena iskustava i ideja o unaprjeđenju pristupačnosti osobama s invaliditetom na tržištima za koja je HAKOM nacionalni regulator (elektroničke komunikacije, željezničke usluga i poštanske usluge), ali i općenito iznaći modele kako se pojedinim rješenjima može poboljšati pristupačnost izvan okvira spomenutih tržišta.
Naime, Poslovni dnevnik već 11. godinu putem društveno odgovornog projekta “Iskustvo zlata vrijedi” spaja partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijeg materijalnog statusa, s ciljem omogućavanja prakse radi lakšeg zapošljavanja.
“Usto što smo htjeli povećati pristupačnost za osobe s invaliditetom, cilj nam je bio promijeniti društvenu svijest o uključivanju osoba s invaliditetom u društvo i na tržište rada. Danas na njih ne gledamo kao radnike na telefonskim centralama, već osobe s invaliditetom rade poslove o kojima ranije nismo ni razmišljali. Daljnji cilj je da pričamo o digitalnoj transformaciji i tome što ona može donijeti u daljnjem procesu”, kazao je Nišević. U projekt se tijekom godina uključilo više od 150 studenata te 40 kompanija i institucija, visokosenzibiliziranih za temu zapošljavanja tih ranjivih skupina.
Tonko Obuljen, predsjednik vijeća Hakoma istaknuo je važnost medija u nastojanjima uključivanja ovih skupina u društvo. “Jedan od naših primarnih ciljeva u Hakomu je osiguravanje digitalne i fizičke pristupačnosti”, istaknuo je Obuljen.
U nastavku konferencije uz izlaganje brojnih dionika održat će se dodjela priznanja i potvrda tvrtkama i institucijama te studentima odabranima za obavljanje prakse i zapošljavanje.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close