Osijek uvodi nove demografske mjere

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2024. u 09:50
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kao dodatne mjere naveo je i izgradnju centralne kuhinje za vrtiće i osnovne škole, čime će Osijek biti prvi i jedini grad koji će to imati te dogradnju osječkih osnovnih škola, radi prelaska na cjelodnevnu nastavu.

Grad Osijek uveo je novu demografsku mjeru za 7.200 učenika svojih osnovnih škola, vrijednu 1,2 milijuna eura, a u pripremi je još nekoliko mjera, čiji je cilj taj grad učiniti poželjnim i konkurentnim mjestom za život, izvijestila u srijedu osječka Gradska uprava.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako nova mjera obuhvaća besplatne radne bilježnice, atlase, mape za likovni odgoj i kutije za tehnički odgoj, što će se na klupama osječkih osnovnoškolaca naći već ove jeseni, na početku nove školske godine.

Navodi kako će to značajno rasteretiti kućne proračune roditelja jer će, primjerice, u proračunu obitelji s jednim djetetom koje pohađa 1. razred osnovne škole to značiti uštedu u kućnom budžetu od 68,90 eura.

Kod obitelji s dvoje djece koja pohađaju 5. i 8. razred osnovne škole ušteda u kućnom proračunu iznosit će 379,30 eura, dodao je gradonačelnik Radić.

Među najvažnijim demografskim mjerama u idućem razdoblju istaknuo je izgradnju tri nova dječja vrtića i dogradnju dva postojeća, ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura, čime će se osigurati upis u vrtiće više od 400 djece.

Kao dodatne mjere naveo je i izgradnju centralne kuhinje za vrtiće i osnovne škole, čime će Osijek biti prvi i jedini grad koji će to imati te dogradnju osječkih osnovnih škola, radi prelaska na cjelodnevnu nastavu.

Radić je podsjetio i na već realizirane demografske mjere, među kojima je i ovogodišnje povećanje iznosa novčane naknade za opremu novorođenog djeteta na 350 eura, što je 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Reorganizacijom postojećih prostora osigurali smo 500 dodatnih vrtićkih mjesta, u odnosu na 2021. godinu, što je ekvivalent izgradnji pet novih vrtića. Osijek je 2021. godine imao 246 odgajateljica,  danas ih ima 361, a u u ovoj pedagoškoj godini u vrtiće smo upisali svu djecu stariju od četiri godine kao i svu djecu s oba zaposlena roditelja, istaknuo je gradonačelnik Radič.

Ističe kako su povećana i proračunska izdvajanja za vrtiće, koja su 2021. godine iznosila 5,5 milijuna eura, u ovom trenutku na razini od 9,5 milijuna eura, a krajem svibnja predložit će se Gradskom vijeću da rebalansom ta sredstva dodatno porastu na 11,6 milijuna eura.

U Gradskoj upravi smatraju kako na demografske mjere utječu i gospodarski te da gospodarski pokazatelji na osječkom području bilježe rast jer je, u odnosu lipanj 2021., u travnju 2024. godine u Osijeku broj zaposlenih povećan za 3.072 osobe, a broj nezaposlenih pritom se smanjio za 30 posto.
Doveli smo i velike investicije s kojima smo izašli na gospodarsku kartu Europe i svijeta, poput američke tvrtke “Jabill”. Nedavno nam je država darovala zemljište u Nemetinu za proširenje Poduzetničke zone u vrijednosti 12,9 milijuna eura. Mogu reći da razgovaramo s još nekim potencijalnim velikim investitorima i da to neće biti kraj dobrih gospodarskih vijesti iz Osijeka, poručio je gradonačelnik Radić.

Komentirajte prvi

New Report

Close