Osigurano 47 milijuna eura za gradnju vjetroparka Ogorje kod Splita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 13:17
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vjetropark Ogorje proizvodit će 42 MW održive električne energije, dovoljne za opskrbu 27.000 kućanstava.

Austrijska Erste Group Bank AG te Erste&Steiermaerkische Banka, zajedno sa Splitskom bankom i francuskom Societe Generale bankom odobrile su dugoročni, 14-godišnji kredit u iznosu 47 milijuna eura hrvatskoj investicijskoj i razvojnoj grupi SN Holding/FEH Ulaganja d.o.o. za izgradnju vjetroparka Ogorje nedaleko Splita.

Kako su u četvrtak izvijestili iz Erste banke, projekt podržavaju Akuo Energy, vodeći neovisni proizvođač obnovljive energije u Francuskoj, te domaća tvrtka koja djeluje u području obnovljive energije, FEH Ulaganja s partnerima. Projekt je razvila hrvatska investicijska i razvojna grupa SN Holding/FEH.

Predviđeno je da se park, 25 kilometara sjeveroistočno od Splita, sastoji od 14 vjetroturbina Vestas pojedinačne snage 3 megavata (MW), a ukupna investicija vrijedna je više od 72 milijuna eura. Vjetropark Ogorje proizvodit će 42 MW održive električne energije, dovoljne za opskrbu 27.000 kućanstava, a očekuje se da će biti pušten u pogon krajem 2015. godine.

Danska agencija za kreditiranje izvoza Eksport Kredit Fonden (EKF) odobrila je za financiranje ovog projekta jamstvo za 80 posto iznosa. Osim toga, Erste Group Bank AG sudjeluje u transakciji i kao agent linije financiranja i sredstava osiguranja (Facility and Security Agent), a hrvatska Erste banka osigurava financiranje PDV-a i ima ulogu glavne transakcijske banke, navode iz te banke.

Dodaju i kako Erste banka godinama podržava sektor infrastrukture u Hrvatskoj i regiji, a ulaganja u obnovljive izvore energije ističu kao jedna od temeljnih strateških odrednica banke.

"Suradnja projektnih timova u Parizu, Zagrebu, Kopenhagenu i Beču rezultirala je osiguravanjem 14-godišnjeg financiranja ovog projekta, pri čemu su Erste Group i Erste&Steiermaerkische Bank odobrili 50 posto ukupne kreditne linije. Izgradnjom vjetroparka Ogorje, Akuo Energy i FEH realizirat će značajnu investiciju u energetski sektor Republike Hrvatske", ističu iz Erstea.

Iz Splitske banke pak poručuju kako se i ovim projektom "dokazuje poslovna politika Societe Generale grupe koja se rukovodi principima održivog razvoja i poticanje i financiranje jednog ovakvog projekta je od šireg značaja za energetsku sliku Hrvatske u cjelini".

"Splitska banka je, odobrivši sa svoje strane 50 posto ukupne kreditne linije za ovaj projekt, pokazala kako sredstva za projekte koji imaju gospodarsku i društvenu isplativost uvijek nađu put do investitora", zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close