Osamdeset učenika okušalo se u programiranju i upravljanju robotima

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2016. u 11:19
FOTO: Press

Budućnost je tu. Budućnost nastupa ma koliko se mi trudili da je svojim predrasudama, strahovima i ograničenjima ometamo.

Tko je danas bio u OŠ Trnsko, mogao je svjedočiti tom primicanju nekog novog, nadamo se i boljeg, svijeta. Osamdeset se učenika oprobalo u programiranju i upravljanju robotima u sklopu Croatian Makers lige. Osamdeset učenika, petnaest škola, dvadeset mentora. Svi posvećeni tehnologiji, natjecanju i sportskom duhu.

Što je Croatian Makers liga?  Dio projekta koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) kojim se željelo potaknuti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolaca. Svi sudionici dobivaju potrebne edukacijske robote (mBot) na posudbu ili u trajno vlasništvo. Oni omogućuju jednostavan ulazak u svijet robotike, a istovremeno su podobni i za naprednije funkcije. Kako djeca napreduju i programi postaju kompliciraniji, roboti obavljaju sve složenije funkcije. Zato su i pokrenuta natjecanja koja se održavaju dva do tri puta u polugodištu. Sudjeluje preko 360 škola i ustanova, a obuhvaćeno je preko 8000 učenika i učenica.

I dok tugujete nad budućnosti koja prikazuje Hrvatsku kao zemlju kuhara i konobara navratite na kakvo natjecanje CM lige. Vidjeti ćete zajapurena lica budućih inženjera, znanstvenika i stručnjaka takozvanog STEM područja. I da, djevojčice u robotici nisu ništa lošije od dječaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close