Orbicu 20 milijuna eura za akviziciju u Poljskoj i unapređenje poslovanja

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2016. u 15:04
Foto: Zarko Basic/ PIXSELL

Marko Remenar, član uprave Zagrebačke banke, izjavio je: ”Ovo nije samo važan korak za Orbico, već i za cijeli niz Orbicovih partnera kojima se također otvaraju nova tržišta, a samim time je ovo i značajan iskorak za hrvatsko gospodarstvo. ZABA će i nadalje snažno podržavati hrvatske gospodarstvenike u realizaciji njihovih međunarodnih ambicija”, rekao je Marko Remenar, član uprave Zagrebačke banke.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditira Orbico d.o.o., u visini 20 milijuna eura, za podršku širenju kompanije i unapređenju poslovanja. Kredit EBRD-a popraćen je financiranjem u istome iznosu od strane Zagrebačke banke, najveće banke u Hrvatskoj.

Orbico d.o.o. je vodeći hrvatski distributer proizvoda široke potrošnje. Istoimeno holding poduzeće je najveća takva kompanije u srednjoj i jugoistočnoj Europi koja posluje u 18 zemalja s više od 3000 zaposlenih.

Sredstvima ovog kredita Orbico d.o.o. će financirati akviziciju većinskog udjela u vodećem poljskom distributeru Distribev sp.z.o.o, čime će znatno ojačati svoje poslovanje u Poljskoj, te će kredit također biti korišten za unapređenje poslovanja Orbicovih podružnica u Bugarskoj i Sloveniji.

Kompanija njeguje strateške partnerske odnose s najvećim svjetskim proizvođačima, ali isto tako igra važnu ulogu na susjednim tržištima zahvaljujući dobroj povezanosti s malim i srednjim poduzećima. Orbico d.o.o. je razvio jedinstven program podrške domaćim i regionalnim proizvođačima za širenje na strana tržišta, pružajući im marketinške i logističke usluge, kao i usluge pristupa klijentima. Primjerice, akvizicija poljskog distributera Distribev sp.z.o.o olakšat će proizvođačima iz Hrvatske i iz BiH plasman njihovih proizvoda u Poljsku kroz nove prodajne kanale.

''Zajedničko financiranje od strane EBRD-a i Zagrebačke banke omogućit će Orbicu snažniji razvoj međunarodnog poslovanja te dodatno ojačati njegovu ulogu poveznice između poduzeća zemalja članica EU i zemalja koje se žele pridružiti EU. Ta razmjena znanja i poslovne prakse neprocjenjiv je doprinos uključivanju većeg broja lokalnih kompanija na tržište EU-a'', izhjavila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

 ''Intenzivan rast u regiji traži pouzdanog partnera u financiranju novih akvizicija. Do sada nas je u tome pratila Zagrebačka banka, članica Unicredit grupe, s kojom imamo iznimno uspješnu suradnju, ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim državama gdje je Orbico prisutan. Financiranje akvizicije Distribeva, poljske kompanije, distributera Heineken-a na poljskom tržištu, uz Zagrebačku banku pratio je i EBRD. Iznimno smo zadovoljni suradnjom tijekom cijelog procesa pripreme i pregovora s obje banke. Vjerujem da ćemo i u budućim akvizicijama pronaći interes u zajedničkoj suradnji'', istaknuo je Branko Roglić, vlasnik Orbica.

Marko Remenar, član uprave Zagrebačke banke, izjavio je: ''Ovo nije samo važan korak za Orbico, već i za cijeli niz Orbicovih partnera kojima se također otvaraju nova tržišta, a samim time je ovo i značajan iskorak za hrvatsko gospodarstvo. ZABA će i nadalje snažno podržavati hrvatske gospodarstvenike u realizaciji njihovih međunarodnih ambicija", rekao je Marko Remenar, član uprave Zagrebačke banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close