Oranice, livade, te pašnjaci poskupjeli u godinu dana

Autor: Ana Blašković , 15. lipanj 2021. u 22:00
Foto: D. Javorović/PIXSELL

Veće cijene zabilježene su i u kupoprodajama pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta koje se isključivo koristi za ispašu stoke.

Prosječna cijena oranica kupljenih u Hrvatskoj u 2020. porasla je za 640 kuna dosegnuvši 25.824 kune po hektaru, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Iskazano u kvadratnim metrima oranica, kao zemljište koje se redovito obrađuje i kultivira te se nalazi u sustavu plodoreda, u Hrvatskoj u prosjeku se lani kupovala za 2,5 kune.

Podaci državnih statističara o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta pokazuju da je lani prosječna cijena kupljenih livada iznosila 16.730 kuna po hektaru, ili 1,67 kn/m2.

U usporedbi s 2019. godinom hektar livade poskupio je za 2767 kuna. Livada (zasijana ili samonikla), inače, definira se kao zemljište koje se koristi trajno, pet ili više godina, za uzgoj krme i nije uključeno u plodored.

Veće cijene zabilježene su i u kupoprodajama pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta koje se isključivo koristi za ispašu stoke. Hektar pašnjaka trgovao se za 15.025 kuna, odnosno za 1,5 kunu po kvadratnom metru. U godinu dana hektar pašnjaka dobio je tako na vrijednosti 1567 kuna.

Iz DZS-a napominju da su podaci preuzeti iz evidencije prometa nekretnina Porezne uprave te se prikupljaju isključivo za zemljište korišteno za poljoprivredu. Cijene ne uključuju vrijednosti objekata na zemljištu i međurodbinske transfere.

Komentirajte prvi

New Report

Close