Oporezivanje menadžerskih bonusa zavadilo HNS i SDP

Autor: Marija Brnić , 14. studeni 2013. u 22:01
Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i premijer Zoran Milanović/Patrik Macek/PIXSELL

Činjenica da će u poreznu prijavu i dopunski poslovi profesora i liječnika zasmetala potpredsjednici Vlade.

Novi sukob koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a planuo je u četvrtak na sjednici Vlade, a mimoilaženje su izazvale izmjene Zakona o porezu na dohodak.

Prijedlogom koji je predstavio ministar financija Slavko Linić predviđa se promjena zbog sve učestalijega korištenja "outsourcinga" i rada na ugovor o djelu, odnosno oporezivanje bi se s početkom iduće godine trebao obračunavati po stopama od 12, 25 i 40 posto svih primitaka, neovisno o odnosu isplatitelja i osobe koja je obavila rad. Linić objašnjava kako će se na taj način pribjeći vraćanju ponajprije menadžera u pravedni sustav oporezivanja. Menadžeri, a posebice se to po Liniću odnosi na bankarski sustav, doskočili su tako da većinu prihoda zapravo ubiru kroz nagrade i bonuse, za koje se porez plaća po jedinstvenoj stopi od 25 posto. Ubuduće će se, dakle, i ti iznosi obračunavati jednakim progresivnim poreznim stopama.

Isto će vrijediti i za takozvani drugi dohodak, odnosno primanja koja ostvaruju liječnici ili profesori koji rade na dva mjesta. No, to je zasmetalo potpredsjednici Vlade Vesni Pusić. "Taj prijedlog ima direktne konzekvence za srednji sloj, liječnike, profesore, menadžere, a oni su ljudi su od kojih očekujemo da budu motor oporavka ove zemlje i zato mislim da u ovaj prijedlog oporezivanja njihova dohotka moramo ugraditi amandmane ili promijeniti stope", kazala je Pusić, izražavajući rezerve prema Linićevu prijedlogu, koji inače ide u hitnu saborsku proceduru. Prijedlog je ipak usvojen, uz opasku premijera Zorana Milanovića da se u biti ne mijenja ništa, nego se uvodi red, jer će ekstra zarada biti jednako tretirana kao i plaće. Zamjerio je, pak, HNS-ovcima što nisu reagirali ranije, no ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uzvratio je kako je prijedlog zakona dobio tek u utorak navečer i njegovo ministarstvo nije stiglo reagirati.

Ministar Linić naknadno je pred novinarima preuzeo krivnju za propust s dostavom prijedloga zakona, ali i dalje ostaje pri svome. "Sada će sve ići u poreznu prijavu, plaće, primanja za nadzorne odbore, dopunski poslovi profesora i liječnika i ono što je bila najveća rupa: milijunske nagrade menadžera", objasnio je Linić, po čijim će procjenama država po toj osnovi ubrati 80 milijuna kuna. Ovim se zakonskim prijedlogom i dodjela ili opcijska prodaja vlastitih dionica radnicima pod posebnim uvjetima smatra primitkom u naravi po osnovi nesamostalnog rada tih radnika, a ne više dohotkom od kapitala, kako bi se u pravima i obvezama izjednačili radnici, bez obzira na to kotiraju li ili ne te dionice na burzi, što je dosad bio kriterij.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ja osobno mislim da tu vrijedi ona krilatica “PSI LAJU KARAVANE PROLAZE “

Premda i sam sam korisnik Ugovora o djelu, slažem se s ovim prijedlogom. Ali isto tako napominjem kako je potrebna bolja regulativa i Zakon o MLM – kako bi se mogla bolje i kvalitenije pratiti situacija na tržištu.

Uvijek mi je bila enigmatična biračka baza HNS-a te struktura članstva, simpatizera i pristalica HNS-a??!!
Nakon prošlih izbora, kadroviranjem u javnim poduzećima kao prvorazrednim političkim pitanjem u koalicijskom odnosu, eksplicitno su pokazali kome i za koga se politički bore. Ako mogu uporabiti sociološke pojmove bijelih i plavih ovratnika, onda ustvari vidimo da su to bijeli ovratnici na plavoj košulji! Riječju to su menadžeri u javnim tvrtkama te oni koji rade dopunske poslove za koje su klijente i marketinške troškove obrade tržišta, financirane iz javnih tvrtki!
Oni koji su imali prilike iz bliže poznavati te tkz menadžere, a osobno sam imao i imam priliku poznavati te menadžere i zato ih nazivam tkz. menadžeri, ima i imao je priliku uvidjeti dubinu i opseg njihova menadžerskog znanja i sposobnosti.
Niti jedan od njih, usudim se reći, nije uspješan i sposoban samostalno voditi nikakav poduzetnički projekt. Sve su to tranzicijski menadžeri koji se oslanjaju na sisu države i još uvijek imaju poduzetnićko i menadžersko mlijeko države na usnama.
Uvođenjem poreza i nizom drugih sustavnih mjera, mislim da će se vidjeti tko je odrastao i /ili ga je majka( država) odbila od sise! Nama koji ne ovisimo niti smo ikada ovisili o državnoj sisi, konačno će se pružiti prilika da ih u ravnopravnoj tržišnoj utakmici pobijedimo. Najviše me iritira i boli kada vidim kako iz proračuna ,koji između ostalih punim kao slobodni i samostalni poduzetnik i menadžer, financiraju se ti menadžeri kako bi bili meni i sličnima, nelojalna konkurencija i prigušivači razmahivanja poduzetništva!Riječju: to su oni koji koče razvoj malog i srednjeg poduzetništva u ravnopravnoj tržišnoj utakmici!!!.To su oni kojima se između ostalog, do sada viđenom, puni i Remetinac!

New Report

Close