Općina Primošten tuži državu i traži naknadu od 2,3 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2014. u 17:35
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Općina Primošten tužila je državu i traži naknadu od 2,37 milijuna kuna za štetu nastalu zbog, kako navodi, nezakonitoga i nepravilnog rada tijela državne i javne uprave odnosno sporosti porezne uprave.

Općina Primošten tužila je državu i traži naknadu od 2,37 milijuna kuna za štetu nastalu zbog, kako navodi, nezakonitoga i nepravilnog rada tijela državne i javne uprave odnosno sporosti porezne uprave.

U priopćenju, kojemu je priložena tužba, objašnjava se da je postupak obračuna i naplate poreza za neiskorištenu poduzetničku nekretninu za 2002. godinu, koji ide općini, trajao čak pet godina umjesto najviše 60 dana. U međuvremenu je propis o tom porezu ukinut kao neustavan pa je općina morala mađarskome vlasniku još devastiranog hotela vratiti porez i kamatu.

Općina je šibenskome Općinskom sudu podnijela tužbu protiv Republike Hrvatske za naknadu štete od 2.370.570,87 kuna nastale zbog "nezakonitoga ili nepravilnog rada tijela državne i javne uprave", priopćila je danas ta općina.

Objašnjava kako je 2001. ministar Slavko Linić uveo porez na neiskorištene poduzetničke nekretnine.

Država, to jest Fond za privatizaciju Mađarima je za nešto više od milijun kuna prodao sve hotele hotelskog naselja Primošten d.d., obvezavši ih na višemilijunska ulaganja u njih. Novi vlasnik Mađar, navodi se u priopćenju, nije se samo oglušio o obvezu iz ugovora, nego je, usprkos ugovornoj zabrani, otuđivao dijelove iz 'privatizacijskog paketa'.

Zbog neispunjavanja ugovornih obveza, općinski načelnik Stipe Petrina, navodi se u priopćenju, ministrovu odluku o porezu na neiskorištene poduzetničke nekretnine prihvatio je s oduševljenjem.

Porezna uprava trebala je, za račun Općine Primoštena, za svaku godinu nekorištenja poduzetničkih nekretnina naplatiti porez od 1,6 milijuna kuna i uplatiti ga u općinski proračun. No, postupak je za 2002. godinu, umjesto po zakonu predviđenih 30 dana, ili u krajnjem slučaju 60 dana, trajao čak pet godina.

U međuvremenu, prije nego što je postupak pravomoćno dovršen, odlukom Ustavnog suda Linićev porez ukinut je kao neustavan pa je Općina naplaćeni porez morala vratiti, stoji u priopćenju.

Zbog sporosti institucija, loših političkih odluka i pravne nesigurnosti, Primošten je mađarskom vlasniku i danas devastiranih hotela vratio oko 2,5 milijuna kuna, a zbog ministrove odluke, Mađari su na kamati zaradili 763.363 kune, stoji u priopćenju Općine Primoštena.

Komentirajte prvi

New Report

Close