Skok na odmor
Po nešto za svakoga

FOTO: Oni nemaju ni gužvu ni koronu, ali imaju atrakcije kakvih nema nigdje u svijetu

Uz one već poznate, kontinentalne destinacije u ovoj godini imaju i nove adute.

Marija Crnjak
28. svibanj 2020. u 09:14

Iako je značajno naštetila globalnom turizmu, ova pandemija mogla bi otvoriti nova vrata dosad neotkrivenim odredištima, a putnicima nova iskustva o kojima do ovog proljeća nisu ni pomišljali. I jedni i drugi “izišli su iz kutije” i u kratkom roku se digitalizirali, ubrzali komunikaciju, oživjeli na društvenim mrežama, stvorili nove potrebe i pogled na život, ali i biznis. Dodatnu šansu za brendiranje i privlačenje gostiju mogle bi iskoristiti i destinacije na kontinentu Hrvatske, čiji je ulazak na turističku kartu dosad bio spor, iako imaju kvalitetne atrakcije i sadržaje. U doba overturizma njihov adut – destinacija bez gužve, sada dobiva novo značenje, bilo po pitanju smještajnih kapaciteta ili sadržaja koji uključuju boravak u prostranoj prirodi, a usto sve naše kontinentalne županije mogu se pohvaliti da su imale minimalan broj slučajeva zaraze koronavirusom, što u marketinškom smislu nije ludo iskoristiti. A uz one već poznate, kontinentalne destinacije u ovoj godini imaju i nove adute.

Treba iskoristiti priliku i posjetiti Srijem i Slavoniju, i otkriti zbog čega ovu destinaciju gurmani obožavaju, vinski znalci ne zaobilaze, ljubitelji aktivnog odmora sve više otkrivaju, a poklonici kulturnog turizma za nju već odavno znaju.

Kada se još uvijek bojimo pretjeranih socijalnih kontakata i pazimo na osiromašeni kućni budžet, putovanje na istok Hrvatske čini se kao pravo rješenje. Nema gužvi, hrana je izvrsna, vina su vrhunska, a cijene su iznimno povoljne. Boravak na zraku liječi, nepregledne šume, obale uz rijeke i padine Fruške gore pozivaju na šetnju ili vožnju biciklom, kažu u Turističkoj zajednici Vukovarsko srijemske županije.

Obilazak srednjovjekovne jezgre živopisnog Iloka, baroknih središta Vukovara i Vinkovaca, ambijentalne Županje, mirnih Nijemaca ili nekog pitomog slavonskog gospodarstva, pravo je otkriće, posebno sada kada su otvoreni gotovo svi muzeji, među kojima su i oni najatraktivniji u Hrvatskoj, Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz, Gradski muzej Vinkovci i Muzej grada Iloka u dvorcu Odescalchi. Osim Mjesta sjećanja – Vukovarske bolnice 1991., rade sva memorijalna mjesta Domovinskog rata objedinjena u Vukovarski nokturno, a otvoreni su i Šumarski muzej u Bošnjacima i Zavičajni muzej u Županji.

Obilazak muzeja prilagođen je novim uvjetima i moguć je uz strogo poštivanje socijalne distance. Grupe ne smiju biti veće od petero ljudi, eksponati se ne smiju doticati, nošenje maski i rukavica je obavezno, radi se skraćeno, a o novom radnom vremenu posjetitelji se mogu informirati na našoj web stranici”, ističe Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ-a. Ovog tjedna ponovno se otvara većina kuća za odmor, OPG-ova, turističkih gospodarstava te hotela. Usto, od ponedjeljka ponovno Dunavom u Vukovaru plove Magenta 1 Vukovar Waterbus i katamaran Danubius u Iloku.

Psunj, Papuk, Dilj, Krndija i Požeška gora, mreža biciklističkih staza, adrenalinski park i eko kamp Duboka u Parku prirode Papuk, samo su neke od atrakcija Požeško-slavonske županije, koja se profilira kao zelena destinacija za putnike željne avanture i rekreacije. Adrenalinski park Duboka na Papuku tako će vam omogućiti da testirate mogućnosti i vještine i provedete čitav dan u prirodi. Park s umjetnim stijenama, drvenim gljivama, visećim mostovima i mrežama, letećim skateboardom i zip-lineom smješten je u Velikoj u sklopu prvog eko-kampa u kontinentalnoj Hrvatskoj, koji se prostire na površini oko osam tisuća četvornih metara i kapaciteta je za stotinjak kampera.

Inače, Papuk je prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog slavonskog arhipelaga, koji je u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk, dobio novi, impresivan postav – Kuću Panonskog mora. Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar otvoren koncem 2019. godine dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom.

Uređenje i opremanje Kuće Panonskog mora, vrijedno gotovo pet milijuna kuna, važan je dio projekta Geopriče UNESCO geoparka, kojeg su sufinancirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi EU. Osim Kuće Panonskog mora, u sklopu projekta nabavljeni su električni i brdski bicikli koji se iznajmljuju u Velikoj i Park šumi Jankovac.

Inače, Park prirode Papuk imao je rekordnu posjećenost u 2019., posjetilo ga je 52.485 turista, gotovo 50 posto više nego godinu ranije.

Virovitičko-podravska županija već je poznata kao županija koja je povukla najviše sredstava iz EU fondova iz kojih su se financirali značajni projekti iz turizma i kulture, poput objekta u kojem je danas smješten heritage hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru i jedinstvenog Centra za posjetitelje – Dvorca Janković u Suhopolju. Županija je ove godine napravila još jedan iskorak, potiče organizirani dolazak gostiju s ukupno 100 tisuća kuna, a na javni poziv mogu se javiti sve turističke agencije koje imaju već kreirane ili će tek kreirati paket aranžmane u Virovitičko-podravskoj županiji s najmanje jednim noćenjem.

S toplijim danima već je pogodno za vanjska kupališta, koja se također otvaraju ovih dana. Terme Tuhelj do vikenda otvaraju Vodeni planet i kamp Vita, a 5. lipnja i Hotel Well te Svijet sauna.

Na dan otvorenja Vodenog planeta pripremili su 50 posto popusta na cjelodnevne ulaznice. Bizovačke toplice već su otvorile dio kupališta, a do polovice lipnja radit će svih 11 bazena, uključujući i najveći bazen s valovima u Hrvatskoj. Isto tako, od 11.05. primaju se novi pacijenti u Lječilište Bizovačke toplice, a u lipnju se očekuje njegova puna popunjenost.

New Report

Close