Ogroman geotermalni potencijal jedne hrvatske županije: Samo na jednom polju proizvest će se struja za grad veličine Koprivnice

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2023. u 22:40
Foto: Pixabay

A uz dobivenu struju, viškom vrele vode grijali bi se domovi, ali i plastenici te staklenici – jer na ovom je području polovina hrvatskog cvjećarstva. Godine 2025. trebala bi početi gradnja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj vrijedne 50-ak milijuna eura.

Geotermalna energija postala je vrlo važan resurs u Europi. U Varaždinskoj županiji pri kraju su ispitivanja našeg najvećeg geotermalnog izvora, piše HRT.

Rezultati istraživanja su iznenađujući – dva i pol kilometara ispod površine zemlje temperatura je vode 142 stupnja, što je idealno za proizvodnju električne energije te grijanje objekata, plastenika, staklenika.

Geotermalna energija jedna je od jeftinijih, čišćih i sigurnijih načina iskorištavanja obnovljivih izvora. U Mađarskoj se već godinama staklenici griju toplom vodom iz podzemlja, diljem zapadne Europe grade se geotermalne elektrane koje proizvode struju, a viškom vode griju se domovi i bazeni. U Hrvatskoj je pri završetku istraživanje na najvećem takvom izvoru nedaleko od Malog Bukovca.

“Ova geotermalna bušotina ima dubinu 2345 metara, ona će nam poslužiti kao bušotina u dobivanju termalne vode za proizvodnju električne energije kao proizvodna bušotina, dok nedaleko odavde 6 kilometara u selu Lunjkovec se nalazi druga bušotina koja će nam biti utisna bušotina”, rekao je Alen Požgaj, geolog i direktor Bukotermala.

Nije to ništa novo – dvadeset pet godina u Malom Bukovcu postoje planovi da se geotermalni potencijal iskoristi – jer ovakvo podzemno blago središnja Europa nema.

“Ukupna površina geotermalnog polja je 100 kilometara kvadratnih. Mjerili smo temperaturu na dnu ležišta, na nekih 2200 metara i iznosila je 141, 142 stupnjeva. S tom temperaturom možemo računati u proizvodnji električne energije”, istaknuo je Darko Marković, načelnik općine Mali Bukovec.

Samo na ovom polju proizvest će se struja kojom se može napajati grad veličine Koprivnice.

“Na spomenute dvije bušotine mogli bi proizvesti dva megavata električne energije, ili osam megavata toplinske energije, a cijeli potencijal ove lokacije je od 12 do 15 megavata električne energije”, ističe Požgaj.

A uz dobivenu struju, viškom vrele vode grijali bi se domovi, ali i plastenici te staklenici – jer na ovom je području polovina hrvatskog cvjećarstva. Godine 2025. trebala bi početi gradnja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj vrijedne 50-ak milijuna eura.

“Ovaj kraj namjeravamo razvijati kao Hrvatski Kuvajt, već to dovoljno govori o potencijalu koji imamo, županija je do sad uz Općinu investirala 18 milijuna kuna i otišlo se daleko a ovo je bitno jer se proizvodi zelena energija”, rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Potencijal je golem – samo u našem Panonskom bazenu moglo bi se proizvesti 500 megavata struje na geotermalnu vodu.

Komentirajte prvi

New Report

Close