‘Ograničavanja putovanja su kontraproduktivna’

Autor: Marija Crnjak , 25. siječanj 2022. u 22:00
Mjere su prouzročile društvenu i ekonomsku štetu, upozoravaju/Shutterstock

UNWTO i ECTAA traže ukidanje ili ublažavanje mjera koje, kažu, nose više štete nego koristi.

Ohrabrene pozivom Svjetske zdravstvene organizacije svjetskim vladama, da se ublaže ograničenja u putovanjima, Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome.

Uz napomenu da se čak i WHO poziva na nove dokaze o porastu i širenju omikron varijante virusa, svjetske turističke udruge traže ukidanje ili ublažavanje mjera, uz ujednačavanje pravila.

Iz Europskog vijeća istodobno stižu nove preporuke oko putovanja, pa će članice ubuduće procjenjivati zdravstveni status pojedinca umjesto, kao dosad, regije iz koje dolazi, s iznimkom tamnocrvenih regija.

“Ograničenja putovanja nisu samo neučinkovita, nego i kontraproduktivna. Takve su mjere tek neznatno pridonijele zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, a prouzročile su društvenu i ekonomsku štetu, najviše u zemljama u razvoju”, ističu iz UNWTO-a.

Iz Svjetske turističke organizacije smatraju da bi se mjere poput testiranja i karantene uvijek trebale temeljiti na dokazima i prilagoditi promjenjivim okolnostima. Također su protiv toga da cijepljenje bude jedini uvjet za ulazak u zemlju.

“Kad je riječ o zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, ograničenja putovanja jednostavno nisu učinkovita. Zapravo, presijecanjem životnog pojasa turizma, opća ograničenja donose više štete nego koristi, posebno u destinacijama koje povezuju međunarodne turiste zbog poslova, ekonomske dobrobiti i održivih promjena”, poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Iz ECTAA-e su u utorak zajedno s prometnim udruženjima iz EU poručili da je putnicima i poslovnim ljudima potreban stabilan i koherentan europski okvir za ponovno pokretanje putovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close