‘Oduševljeni smo što će Hrvatska postati najnovijom članicom EU-a’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2012. u 10:49
EPA

Američki je diplomat izrazio uvjerenost da će Hrvatska postati članicom EU, kao što je i predviđeno, u srpnju iduće godine.

 Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bilo je "općenito pozitivno", a Hrvatska treba nastaviti s napretkom u ispunjavanju obveza za članstvo u Europskoj uniji te poduzeti hrabre korake u gospodarstvu i poboljšanju ulagačke klime, izjavio je Phillip Reeker, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove.

"Izvješće EU-a za Hrvatsku je općenito pozitivno, priznanje da je Hrvatska ispunila mjerila za pristupanje EU, te da je uglavnom na pravom putu. Mi se svakako slažemo s obe te procjene", rekao je Reeker u petak na tribini o američkoj politici na zapadnom Balkanu, koju je održao u Centru za strane novinare u Washingtonu. Ocijenio je da su su ti izvještaji "koristan alat", u smislu davanja Hrvatskoj određenih smjernica na područjima gdje se može djelovati kako bi bila spremna da iskoristi sve prednosti članstva u Europskoj uniji. "Očito, vlada još uvijek treba pokazati određeni napredak u ispunjavanju EU obveza iz izvješća o monitoringu", kazao je.

Reeker je također istakao kako je važno da Hrvatska "poduzme hrabre korake u gospodarstvu i lošoj investicijskoj klimi", podsjetivši da su o tome govorili i američki veleposlanik u Hrvatskoj, dužnosnici u Washingtonu kao i hrvatski političari i građani. Na traženje novinara da komentira upozorenja iz Njemačke kako Hrvatska neće biti spremna za priključenje EU u srpnju 2013., Reeker je rekao da "nije čuo nikakva upozorenja njemačke vlade u tom smislu" te da "sluša ono što je rekla Europska unija, u izvješćima EK o napretku – koja su jasna i svima dostupna – i službene su izjave vlada" članica Unije.

Američki je diplomat izrazio uvjerenost da će Hrvatska postati članicom EU, kao što je i predviđeno, u srpnju iduće godine, te kazao da se američka administracija raduje tom trenutku. "Mi smo oduševljeni što će Hrvatska postati najnovijom članicom EU-a iduće godine. I veselimo se to vidjeti u srpnju 2013.", rekao je Reeker.

Komentirajte prvi

New Report

Close