Održana završna svečanost Saveza za energetiku Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2013. u 13:27
Fotografija je preuzeta s portala croenergo.eu

Povodom završne svečanosti Saveza za energetiku Hrvatske u prvom hrvatskom ugostiteljskom objektu s GREEN MARK oznakom – GREEN BAR-u – dodijeljene godišnje stipendije studenima koji se obrazuju za zanimanja u području zelenog gospodarstva.

Prošlog su četvrtka povodom završne svečanosti Saveza za energetiku Hrvatske u prvom hrvatskom ugostiteljskom objektu s GREEN MARK oznakom – GREEN BAR-u – dodijeljene godišnje stipendije studenima koji se obrazuju za zanimanja u području zelenog gospodarstva.

Pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede d.d. i Robert Boscha d.o.o., a na temelju provedenog javnog natječaja za dodjelu godišnjih stipendija za 2014. godinu za programe GREENVEST+ i GREENVEST++ te odluke povjerenstva za izbor dobitnika stipendija, odabrani su prvi stipendisti Saveza za energetiku Hrvatske – studenti koji se obrazuju za zanimanja u području zelenog gospodarstva. 

Dobitnici su Filip Rupčić-Polgar, Građevinski fakultet, 3. godina preddiplomskog studija, za projekt "Mehanička svojstva laganog betona s ekspandiranom glinom"; Ivan Birkić, Poljoprivredni fakultet Osijek, 2. godina diplomskog studija, za projekt "Drvo života"; Tin Klačić, Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb, 2. godina preddiplomskog studija, za projekt "Ovisnost temperature zraka o koncentraciji ugljikovog (IV) oksida" te Valentina Sertić, Kemija i inženjerstvo materijala 1. godina diplomskog studija, za projekt "Alkalno aktivirana mineralna veziva – geopolimer".

Prigodom predstavljanja rezultata rada i djelovanja Saveza za energetiku Hrvatske u 2013. godini, predsjednik toga Saveza, Tomislav Marjanović, zahvalio se svim institucijama, tvrtkama i pojedincima na uspješnoj suradnji i pomoći u realizaciji mnogobrojnih projekata i aktivnosti Saveza te je istaknuo podatak da Savez surađuje s više od 250 institucija i tvrtki u zemlji i svijetu u kojima je zaposleno više od 10.000 inženjera, ekonomista, pravnika te drugih profesionalnih stručnjaka, dok u aktivnom članstvu broji više od 150 institucija, tvrtki, obrta i udruga među kojima je 25 pravnih osoba – nositelja investicija vrijednih više od 1,5 milijarde eura.

Tom prigodom osnovane su nove dvije radne skupine Saveza za energetiku Hrvatske i to za obnovljive izvore energije pod predsjedanjem Marina Franinovića iz tvrtke VR Enbekon d.o.o.. te za održivo gospodarenje otpadom pod predsjedanjem Elvire Prohaske iz obrta ELS. Zajedno s novoosnovanim radnim skupinama u okviru Saveza djeluje ukupno pet radnih skupina.

Marjanović je istaknuo kako je tijekom 2013. godine izmijenjen naziv Saveza za energetiku Zagreba u Savez za energetiku Hrvatske, značajno povećana suradnja s institucijama, tvrtkama i udrugama te kako je putem trgovačkog društva Foscrot LTD. iz Londona otvoren Međunarodni ured Saveza. Kao najznačanije istaknuto je strateško određenje Saveza za 12 područja zelenog gospodarstva, a to su: održiva arhitektura, niskougljična gradnja, održivo uređenje i inteligentno upravljanje domom, obnovljivi izvori energije, energetska učinkovitost, napredni prijenos i distribucija, niskougljična i e-mobilnost, održivi niskougljični kućanski i industrijski uređaji i sustavi, ekološka proizvodnja hrane, tehnologije reciklaže i proizvodi od recikliranih materijala, održivi turizam te održivo upravljanje vodnim resursima.

Dodano je kako se program rada za 2014. godinu planira po smjernicama navedenim u radnom dokumentu HORIZON 2020 energetskog izazova, a kako bi se kao i u protekle 3 godine sustavno slijedila politika Europske unije.

Konačno, uz predstavljanje rezultata više od 25 godišnjih projekata među kojima su najznačajniji GREENVEST, GREEN MARK, GREENOVATION, CBTour, CROENERGO.EU, NET i LIVING GREEN, Marjanović je predstavio i višegodišnji medijsko-edukacijski projekt GREENVESTbiz koji će s provedbom započeti 01.01.2014. i koji se provodi s ciljem najopsežnije opće-medijske te stručne edukacije u 12 strateških područja zelenog gospodarstva. Projekt će se tijekom cijele iduće godine provoditi u suradnji s 24sata.hr, večernji.hr i poslovni.hr.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentirajte prvi

New Report

Close