Odobreni trupci već izazvali nezadovoljstvo

Autor: Marija Brnić , 23. siječanj 2019. u 22:00
Popis kupaca za 2019. objavili jučer, žalbe do kraja tjedna/Fotolia

Pojedini stupnjevi završenosti proizvoda nisu odgovarajuće valorizirani, ali sve treba dobro raspraviti, kaže Marijan Kavran.

Hrvatske šume objavile su odluku o prodaji trupaca u ovoj godini, a na listi je 366 kupaca, nešto više nego lani.

Ukupna količina sirovine je 2,22 milijuna kubičnih metara, oko 120 tisuća m3 manje nego lani. Na samom vrhu liste kupaca nema većih promjena u odnosu na rangiranje iz 2018., u kojoj su prvi put primijenjeni kriteriji odabira temeljem Pisma razumijevanja kojeg su HŠ sklopile s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije HGK, a kojom su kao glavni kriterij postavljeni fakturirani računi iz prethodne godine. Rekorder na glavnoj listi na kojoj su objedinjene sve vrste drva i ove godine je tvrtka Murata Pašića Šerif Eksport-import, kojoj je odobreno 127 tisuća m3 drva, kao i u protekle dvije godine.

Nešto više od 100 tisuća m3 odobreno je i tvrtki Cedar, treća na listi je Spačva koja će ugovoriti nešto manje od 51 tisuće kubika drva. Slijede Stolarija i pilana Ratković s 50 tisuća, te Drvodjelac s 49 tisuća m3. Većini poduzetnika s najvišim količinama trupaca odobrene su otprilike iste količine koje su imali ugovorene za prošlu godinu, no izuzetak je kastavski Cedar. Ove godine mu je odobreno za nekih 5 tisuća kubika manje, s tim da je Cedar kupac bukve, koje ima dosta na raspolaganju i oko koje se, za razliku od hrasta, ne vodi tako "ljuti rat".

Gleda li se samo na hrastove trupce, u ovoj godini s proizvođačima će Hrvatske šume ugovoriti ukupno 590 tisuća tona. Pojedinačno najveći kupac hrasta bit će Spačva, kojoj je odobreno 45,5 tisuća kubičnih metara drvne sirovine, kao i lani. Slijede Strizivojna Hrast, Slavonija DI, Bjelin, Spin Valis, Ciprijanović, Drvoproizvod, Pana, te PPS-Galeković i MMM-Vukelić. 

Fakture kao dokaz
No, iz redova proizvođača, kao i lani, čuje se nezadovoljstvo time što su neki proizvođači koji imaju više povezanih tvrtki uspjeli doći do većih količina. Iz HŠ-a podsjećaju da se kod dodjele količina drži isključivo kriterija prodaje pojedinoj tvrtki i o osnovu dokazanih fakturiranih računa. Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, kaže kako se objavljeni rezultati generalno gledajući nadovezuju na količine iz 2017. i 2018, odnosno uočava se kontinuitet politike Hrvatskih šuma i nadležnog Ministarstva poljoprivrede.

 

Jakupčić

Svjesni smo da neke velike tvrtke neće biti zadovoljne.

"Mislimo da se glavni prijepori i dalje vode oko trupaca hrasta gdje su profiti nekoliko puta veći u odnosu na druge vrste drva i već danas smo primili dosta primjedbi pojedinih subjekata, koji su nezadovoljni količinama, prije svega jer postojeći kriteriji ne vode računa o tvrtkama koje upravo provode tehnološke investicije. Pojedini stupnjevi završenosti drvnih proizvoda nisu također odgovarajuće valorizirani u kriterijima, ali sve to treba dobro raspraviti i unaprijediti", naglašava Kavran, posebice upozoravajući na osjetljivost činjenice da se hrvatski sustav raspodjele sirovine bazira više na pretpostavci jako visoke konjunkture za drvnim proizvodima i ne predviđa krizne situacije, a koje se, kaže, mogu vrlo lako pojaviti na tržištu.

'Najpravedniji model'
"Svjesni smo da pojedine velike tvrtke možda neće biti zadovoljne jer ne mogu kupiti sve količine koje će popuniti njihove kapacitete, ali smatramo da je ovo najpravedniji model dosad. Treba znati da je proizvodnja drvne sirovine ograničena, pa ostatak svojih potreba kupci uvijek mogu zadovoljiti kupnjom na tržištu", ističe Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave HŠ-a. Pritužbe će prikupljati vrlo kratko, do kraja ovog tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close