Odobrena nova jamstva za kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2022. u 22:00
Kreditno zaduženje ukupno je 'teško' 445 mil. kn/D. Puklavec/PIXSELL

Osim kredita za financiranje obnove i modernizacije željezničke infrastrukture, jamstva se dijelom odnose i na i financiranje projekata iz tzv. iz CEF programa.

HŽ Infrastruktura je na jučerašnjoj sjednici Vlade dobila novi set jamstava za 445 milijuna kuna vrijedna kreditna zaduženja.

Osim kredita za financiranje obnove i modernizacije željezničke infrastrukture, jamstva se dijelom odnose i na i financiranje projekata iz tzv. iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima.

Resorni ministar Oleg Butković rekao je da će se HŽ Infrastrukturi osigurati financijska sredstva od 200 milijuna kuna radi financiranja obnove i modernizacije željezničke infrastrukture s rokom korištenja od 12 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Predviđen je poček od dvije godine od isteka roka korištenja kredita i rok otplate glavnice od 10 godina od potpisivanja ugovora, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,59 posto godišnje.

Vezano pak uz suglasnost i državno jamstvo za kredit radi financiranja projekata iz CEF programa, a vezano uz dinamiku priljeva EU sredstava, ministar je objasnio da se radi o iznosu od 245 milijuna kuna te da će se kredit koristiti po revolving principu 12 mjeseci od dana potpisa ugovora o kreditu, uz rok otplate glavnice do kraja 2023. i fiksnu kamatnu stopu od 0,15 posto godišnje.

Uz HŽ Infrastrukturu vezana je i odluka kojom je Vlada dala zeleno svjetlo za rješavanje međusobnih obveza i potraživanja na relaciji između te infrastrukturne tvrtke i Ministarstva financija i Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Riječ je o odobrenju za sklapanje tripartitnog sporazuma nakon čega će potraživanja Ministarstva financija prema CERP-u i potraživanja CERP-a prema HŽ Infrastrukturi iznositi nula kuna, pojednostavljeno je objasnio model višestrukog prebijanja dugova ministar Butković.

Komentirajte prvi

New Report

Close