Odluka slovenske Vlade mogla bi biti spasonosna za ostatak turističke godine

Autor: Marija Crnjak , 28. rujan 2020. u 15:10
FOTO: Pixabay

Brnjac: “Veliki broj turista iz Slovenije posjećuje Hrvatsku tijekom čitave godine, te držim kako će ova odluka doprinijeti nastavku turističke godine.”

Hrvatski turistički sektor jako je zadovoljan odlukom slovenske Vlade, koja je od sutra sve hrvatske županije uz  granicu sa Slovenijom stavila na narančastu listu, što znači da se iz tih područja u Sloveniju može ući bez testa i bez karantene. Na crvenoj listi ostale su Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Zadarska županija.
“Raduje me činjenica da je slovenska Vlada prepoznala napore koje Hrvatska čini kako bi ostala epidemiološki sigurna destinacija, te je dio hrvatskih županija maknula s crvene liste za Sloveniju. Slovenci su naši dragi i vjerni gosti, veliki broj turista iz Slovenije posjećuje Hrvatsku vikendima, dolazi na jednodnevne izlete, ali i tijekom čitave godine, stoga držim kako će ova odluka doprinijeti nastavku turističke godine” poručuje ministrica turizma Nikolina Brnjac. Osim odmorišnih gostiju, iz Slovenije u Hrvatsku putuje i značajan broj poslovnjaka, pa je vijest dobra i za zagrebačke hotele o kojima smo danas pisali.


I Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja odluku o uvođenju regionalnog pristupa prema Hrvatskoj, koji je ključan za omogućavanje normalizacije režima putovanja između Hrvatske i Slovenije. U HUT-u su uvjereni da je ovo samo prva u nizu sličnih odluka, što je na tragu prijedloga Njemačke koja traži da takav režim putovanja prihvate sve članice Europske unije.
”Vidimo da epidemiološka situacija može znatno varirati od regije do regije unutar neke države, pa je regionalan pristup ograničenju putovanja jedini način kako istovremeno održati razinu aktivnosti između dvije članice, a istovremeno zadržati efikasnost u borbi protiv širenja epidemije. HUT podupire definiranje zajedničkog režima putovanja temeljenog na regionalnom pristupu, s jasno određenim epidemiološkim kriterijima koji će vrijediti na razini cijele EU”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.
U HUT-u vjeruju da će takav pristup u što kraćem razdoblju usvojiti i države poput Austrije, Italije i ostalih koje su za Hrvatsku važna emitivna turistička tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close