Saznali smo koliko zagrebačkih hotela radi i kakva im je popunjenost

Autor: Marija Crnjak , 28. rujan 2020. u 11:01
Nedavno je ponovno otvoren Sheraton, Foto: MARRIOT

U odnosu na isto razdoblje lani brojke su mršave, jedva su na 21%. 
Od ukupno 71 hotela u glavnom gradu trenutno turistički promet ostvaruje njih 59, ostali su zatvoreni.

Hoteli na Jadranu možda mogu odahnuti jer su završili sezonu, uz promet veći od očekivanog, koji bi mogao pokriti dio troškova i uz pomoć državnih potpora osigurati preživljavanje do proljeća. No, za zagrebačke se nastavlja agonija koju bi moglo zaustaviti ponovno otvaranje granica unutar EU, za što se ovih dana intenzivno navija kod Europske komisije.

Spali na 1253 gosta

Dosadašnja statistika zagrebačkih hotela u rujnu je tužna. U razdoblju od 1. do 24. rujna u njima ostvareno je 16.915 dolazaka i 29.750 noćenja, odnosno 19 posto dolazaka i 21 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju lani. Zasad im je vodeće tržište domaće, slijedi Njemačka, Italija, Izrael i SAD. Od 71 zagrebačkog hotela, trenutno turistički promet ostvaruje njih 59 hotela, 12 je zatvoreno, a stopa popunjenosti trenutno je 14%. Zaključno s petkom u zagrebačkim hotelima bila su 1253 gosta, brojke su eVisitora. Ne radi Palace koji treba sanirati posljedice potresa, kao i Hotel Dubrovnik koji radi “na pola”.

Nedavno je otvoren Sheraton koji je imao nekoliko maturalnih večera i ima nešto gostiju, ali nisu sve sobe otvorene. Zagrebački najveći hotelijer HUP Zagreb u sastavu Maistre osim Sheratona i Westina otvorio je hotel Zagreb, International i Jadran, a Panorama je zatvorena.

Kratko nam poručuju da u “ovim neizvjesnim vremenima operativni plan hotela ovisi o bukingu te njihovoj profitabilnosti”, što znači da bi se bilo koji od ovih hotela opet mogao zatvoriti ne bude li biti potražnje. Rezultat je slabiji nego u ljetnim mjesecima zbog niza razloga.

Nepovoljan preokret

“Većina hotela koji su otvorili ljeti računalo je na goste koji su u prolazu na Jadran, no čekala se jesen u kojoj su se nadali barem donekle pojačanom prometu poslovnog segmenta i evenata. Onda je krajem kolovoza uslijedilo zatvaranje granica, odnosno stavljanje Hrvatske u crvenu zonu, pa odluka Liječničke komore da se neće održavati skupovi ni edukacije, a to je segment koji nam je bio vodeći u jesenskim mjesecima”, pojašnjava Josipa Jutt Ferlan, direktorica tvrtke Zagreb City Hotels i klaster generalna menadžerica za Hilton u Zagrebu, ujedno predsjednica Udruženja hotelijera pri HGK. Od svibnja su bez pauze otvorena i sva tri Hiltonova hotela, trenutno najbolji promet rade poslovnjaci, ima ih i u produženom boravku te sportske grupe, a najslabiji segment je odmorišni, gdje gotovo nigdje da više nema grupa. “Čak imamo najavu 15-tak događanja u Hilton Garden Inn hotelu, i to se uglavnom bukira u kratkom roku”, otkriva Jutt Ferlan.

Potraje li ovakvo stanje, zima će za zagrebačke hotelijere biti teška, no otvaranje prvih hotela i resorta na europskim skijalištima, nadaju se, moglo bi pokrenuti otvaranje granica, letove, promet…

Komentirajte prvi

New Report

Close