Odluka o raspodjeli trupaca idući tjedan, Spačva će se opet žaliti

Autor: Marija Brnić , 09. siječanj 2019. u 22:00
Spačva bi se za zaštitu mogla obratiti i AZTN-u/Goran Kovačić/PIXSELL

Stabilni odnosi između dobavljača sirovine i drvoprerađivača pretpostavka su jačanja konkurentnosti, kaže Kavran.

Danas istječe rok za dostavu prigovora Hrvatskim šumama za odluku o prodaji prostornog drva za ovu godinu, no budući da su najvećim dijelom kupcima na javnom natječaju odobrene jednake količine sirovine koje su istaknuli u ponudi, te da se uglavnom radi o podjednakim količinama kao i lani, nije za očekivati krupnija odstupanja od objavljene liste. To se, pak, sa sigurnošću ne može reći i za natječaj za prodaju trupaca, čije će rezultate Hrvatske šume objaviti početkom idućeg tjedna.

Kobno ograničenje
Podjela trupaca redovito stvara glavobolju uključenima u drvno-prerađivački sektor, od institucionalne razine do poduzetnika. Lani je konačno stvoren kompromis oko ugovaranja drvne sirovine, kojom je najveći dio proizvođača, posebno manjih, iskazao zadovoljstvo. No, nekoliko tvrtki smatra da su zakinute novim modelom, jer zbog veličine nemaju pravo na potrebnu količinu trupaca.

 

65 posto

proizvodnje svoje drvne industrije Hrvatska izvozi

Najglasniji je kritičar bio Josip Faletar iz Spačve, koji će vjerojatno i ovaj put uložiti žalbu. "Iako po stupnju finalizacije imamo opravdanih 86 tisuća kubika sirovine, možemo kao i lani računati samo na 50.808 m3 koliko je postavljeno kao maksimum koji jedna tvrtka može dobiti", kaže Faletar, koji dodatne količine trupaca Spačvi lani osigurao kupnjom u BiH, te od manjih pilana. Nakon objave rezultata novog natječaja zatražit će i reakciju AZTN-a, jer smatra da je njegova tvrtka diskriminirana.

Ove godine natječajem se dijeli jednaka količina trupaca kao i lani, 2,3 milijuna m3, dok su i u slučaju prostornog drva raspodijeljene jednaka količina, ukupno 1,157 milijuna m3. Kupci su u natječaju u pravilu istaknuli jednake zahtjeve kao i za 2018., a odobrenje je dobilo njih 221, dok je odbijeno 47 zahtjeva, uglavnom jer tvrtke ili obrti nisu priložili izlazne račune. No, uvjete je na natječaju ispunilo i novih 50-ak poduzetnika. Predsjednik hrvatske udruge za biomasu Crobiom Davor Zec zadovoljan je provedenim natječajem za odobrene količine prostornog drva.

Razgovori s ministrima
"Mora se priznati kako su Hrvatske šume korektno i dosljedno provele zaključke iz naših prošlogodišnjih pregovora i kako ove količine za 2019. uglavnom ne odstupaju od količina iz 2018., a to je važno za proizvođače, posebno za proizvođače peleta koji bilježe velike tržišne upite iz inozemstva.

 

Faletar

Možemo, kao i lani, računati samo na 50.808 m3, što je maksimum za jednu tvrtku.

Druga je tema nedovoljna količina drvne sirovine za kogeneracijska postrojenja koja imaju kvote, ali nisu izgradili pogone kao što je to bilo predviđeno, pa nam u tom smislu predstoji nastavak razgovora s ministrima Tomislavom Ćorićem i Tomislavom Tolušićem te pronalazak optimalnih rješenja", kaže Zec. Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, pozdravlja poboljšanja koja su postignuta u komunikaciji i pristupu Hrvatskih šuma.

"Stabilni odnosi između dobavljača sirovine i drvoprerađivača na domaćem tržištu su pretpostavka jačanja međunarodne konkurentnosti", ističe, te skreće pozornost na pojavu nekih slabijih pokazatelja u domaćoj industrijskoj proizvodnji i našu krhkost i ranjivost na svjetskom tržištu, budući da više od 65% proizvodnje izvozimo. "Naš je sektor 2008. prvi stradao pojavom globalne krize, pa sada s velikim oprezom gledamo na pojavu prvih naznaka krize koja bi se iz SAD mogla proširiti na Europu. Zbog svega toga nam je važno da su odnosi na domaćem sirovinskom tržištu pouzdani i korektni", zaključuje Kavran.

Komentirajte prvi

New Report

Close