Odlične vijesti za roditelje: Do 2026. novih 26 tisuća mjesta u vrtićima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2023. u 13:11
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Vlada od prošlog mjeseca sufinancira rad dječjih vrtića sa 70 milijuna eura godišnje kako bi spriječila rast cijena vrtića uslijed rasta inflacije.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak, u povodu Svjetskog dana djece, da će do 2026. godine u vrtićima diljem Hrvatske biti otvoreno još 26 tisuća mjesta kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti u sustava odgoja i obrazovanja.

“Uz besplatan školski prijevoz i besplatne udžbenike jedan od strateških ciljeva Vlade je do 2026. novim investicijama, nakon što smo uložili u izgradnju, obnovu i dogradnju preko 500 vrtića diljem Hrvatske, osigurati dodatna sredstva za još 26.000 djece u predškolskim ustanovama”, rekao je Piletić nakon sjednice Vijeća za djecu održane u povodu Svjetskog dana djece.

Vlada od prošlog mjeseca sufinancira rad dječjih vrtića sa 70 milijuna eura godišnje kako bi spriječila rast cijena vrtića uslijed rasta inflacije, dodao je resorni ministar. Jedinice lokalne samouprave, kao osnivači vrtića, dodijeljeni će novac uložiti za “unapređenje usluga, bolje kapacitete, bolju opremu, i za bolje plaće naših odgojitelja”.

Ministar je tom prigodom uručio Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta u 2023. godini. Među dobitnicama su profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić za inicijativu “Pravo svakog djeteta na školski obrok” nakon koje je Vlada iz proračuna izdvojila 1,33 eura (10 kuna) za jedan besplatni školski obrok za sve učenike osnovnih škola.

“Obrazovne nejednakosti vode i generiraju socijalne nejednakosti, a kroz Nacionalni akcijski plan za provedbu europskog jamstva za svako dijete, vrijedan više od 650 milijuna eura, Vlada želi djeci u Hrvatskoj omogućiti jednake mogućnosti i u zdravstvenom sustavu, u sustavu socijalne skrbi, ali isto tako i u sustavu odgoja i obrazovanja”, napomenuo je Piletić.

Profesorica Ivana Dobrotić rekla je da od Vlade očekuje povećanje iznosa subvencije za školski obrok te proširenje broja korisnika i na učenike srednjih škola, a na pokretanje inicijative profesorice je potaknula objava u dnevnim novinama o djeci u jednoj školi koja su ostala bez obroka jer ga njihovi roditelji nisu platili.

“Znajući da u Hrvatskoj živi trenutno 20 posto djece u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, naravno da smo onda reagirale jer smo smatrale da je nedopustivo da se takve stvari događaju i da jednostavno moramo voditi računa o tim najranjivijim dijelovima populacije, prije svega o djeci i tim targetiranim populacijama”, naglasila je Dobrotić.

Godišnja nagrada također je uručena socijalnom radniku i djelatniku Hrvatskog zavoda za socijalni rad Mateju Korušcu, za predan i stručan rad u području posvajanja djece.

“U osamnaest mjeseci imali smo pet posvojenja djece visoke kronološke dobi sa teškoćama u razvoju. Kroz taj period imao sam sjajnu suradnju sa SOS Dječjim selom Lekenik, gdje su djeca bila smještena dugi niz godina, od 2016.”, rekao Korušac.

Dobitnica godišnje nagrade je i predsjednica udruge Mali princ Kristinka Štefan koja je, zahvaljujući prijavama na europske fondove i javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja, osigurala izgradnju rehabilitacijskog centra “Mali princ” za djecu s teškoćama u razvoju.

“Naša udruga u novoizgrađenom i moderno opremljenom prostoru od 600 kvadrata pruža socijalne usluge poludnevnog boravka, organiziranog stanovanja, osobne asistencije te individualnih i grupnih terapija za preko 130 članova i ima 29 zaposlenika”, rekla je Štefan.

Komentirajte prvi

New Report

Close