Odličan rezultat hrvatskih proizvođača – rekordan izvoz u prvom kvartalu i rast od 9,5 posto

Autor: Marija Brnić , 07. svibanj 2021. u 12:11
FOTO: Pixabay

Izvoz hrvatskih proizvođača u ožujku je snažno porastao i povukao ukupan tromjesečni rezultat robne razmjene u pozitivan, izraženo u kunama za 9,5 posto u odnosu na lanjski prvi kvartal, a u eurima rast je bio 7,9 posto.

U prva dva mjeseca izvoz je na godišnjoj razini bio slabiji za 1,4 posto u kunskom iznosu, a u eurima 2,8 posto. Za prvo tromjesečje bilježi se i bitno povoljniji odnos vrijednsoti izvoza i uvoza, jer je pokrivenost uvoza izvozom osjetno poboljšana i iznosi 64,6 posto. U prvom lanjskom tromjesečju taj je odnos bio 60,3 posto. Povoljniji odnos rezultat je sporijeg rasta uvoza, koji je u kunama bio veći za 2,1 posto, a u eurima 0,6 posto. Budući da je riječ o prvim podacima bez detalja o strukturi, nema preciznih podataka što je najviše pridonijelo izvoznom skoku, može se tek utvrditi da je rast bio i na najvažnijem zajedničkom tržištu EU (7,3% u eurima), te nešto snažniji na neeuropskim tržištima (9,2 posto u eurima).
U apsolutnim brojkama ukupno je u prva tri mjeseca hrvatsko gospodarstvo izvezlo proizvoda vrijednosti 30,0 milijardi kuna, odnosno 3,97 milijardi eura. Uvezeno je 46,48 milijardi kuna ili 6,15 milijardi eura vrijednih roba, što je rekordan rezultat ostvaren u tom razdoblju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad ce ljudi mislit otvorilo se 5000 radnih mjesta, a ustvari za Hr 10% vise znaci 10 slepera vise na razini drzave.

New Report

Close