U lovu na novac EU: 5 stvari koje moramo napraviti

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2013. u 09:42
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras želi 40 tvrtki na 1000 stanovnika/PIX

Ministarstvo poduzetništva i obrta pustilo je jučer u javnu raspravu Strategiju razvoja poduzetništva u RH od 2013. do 2020. godine.

Ministarstvo poduzetništva i obrta pustilo je jučer u javnu raspravu Strategiju razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj od 2013. do 2020. godine.

Taj će dokument, kažu u Ministarstvu poduzetništva i obrta, odrediti smjer razvoja hrvatskog poduzetništva u idućih sedam godina, kao i pozicioniranje domaćeg malog gospodarstva u EU. A očekivanja su velika. Ministar Gordan Maras očekuje da će, zahvaljujući predstavljenoj strategiji, kroz sedam godina hrvatski mali i srednji poduzetnici u domaćem BDP-u sudjelovati sa 62 umjesto sa dosadašnjih 50,6 posto. Do 2020. malo bi gospodarstvo trebalo čak 40 posto povećati svoju bruto dodanu vrijednost po zaposleniku, sa 16.366 na 22.900 eura, a svake bi se godine broj novootvorenih gospodarskih subjekata trebao povećavati osam posto.

Ulaganja u istraživanje
Odigramo li karte dobro, najavio je jučer Maras, poduzetnicima će se do 2020. otvoriti strukturni fondovi vrijedni dvije milijarde eura. Još toliko moraju uložiti poduzetnici, ili kao vlastita sredstva ili kao potpore koje dodjeljuje država.Prvi cilj Strategije poduzetništva je inovativnije i konkurentnije gospodarstvo do 2020., a to bi se trebalo postići kroz poboljšanje ekonomske uspješnosti. To se posebno odnosi povećanja ulaganja u istraživanje i razvoj u sektorima proizvođačkih i uslužnih djelatnosti, većim stupnjem inovacija, potporama za izvoz i daljnjim razvojem poslovnih mreža. Poboljšanje pristupa financiranju drugi je strateški cilj prema kojem, ističe Maras, malim i srednjim poduzetnicima treba osigurati što više različitih financijskih mogućnosti. "To konkretno znači da bi se omjeri u kreditiranju gospodarstva i građana trebali promijeniti. Sa dosadašnjih 31,5 posto u korist gospodarstva, do 2020. udio kreditnih linija za realni sektor trebao bi iznositi 40 posto", kazao je Maras dodavši kako bi se udio financiranja malih i mikropoduzetnika sa osam posto trebao povećati na 12 posto. To znači da će se tom sektoru u idućih osam godina osigurati 13 milijardi kuna kredita i ulaganja preko fondova rizičnog kapitala i direktnih ulaganja u kapital, dodao je Maras.

Više novih tvrtki
Sve to bit će neizvedivo bez kvalitetne promocije poduzetništva, odnosno bez podizanja broja novootvorenih tvrtki te povećanja udjela aktivnih tvrtki. Sada ima 22,5 tvrtki na 1000 stanovnika, a cilj je da kroz sedam godina bude 40 tvrtki na 1000 stanovnika. Poboljšanje poduzetničkih vještina, četvrti strateški cilj, treba se postići inzistiranjem na obrazovanju. Cilj Strategije je da se 30 posto doktora znanosti zapošljava u privatnim tvrtkama, a ne samo 19 kao sad. "Javna rasprava trajat će 30 dana, a nakon toga Strategija ide u Sabor", zaključio je Maras.

Diktat Bruxellesa

U tri mjeseca do posla ili nema novca

Strategija razvoja poduzetništva u RH usklađena sa strategijom EU, a kako kaže Dijana Bezjak, pomoćnica ministra, ona predstavlja i osnovni dokument za povlačenje novca iz EU fondova. "Kako bi povukli ta sredstva morat ćemo se podvrgnuti brojnim testiranjima, pa i tzv. "SME Testu" u kojem moramo dokazati da je u Hrvatskoj u razdoblju od tri mjeseca moguće dobiti sve dozvole i pokrenuti posao. Ako to ne ispunimo, prijeti nam smanjenje alociranih sredstava ili nam Europska komisija može dati smjernice kako da unaprijedimo provedbu ciljeva', poručila je Bezjak.

Strategija razvoja poduzetništva u RH od 2013. do 2020.

  1. Poboljšanje ekonomske  uspješnosti
  2. Poboljšan pristup financiranju
  3. Promocija poduzetništva
  4. Poboljšanje poduzetničkih vještina
  5. Poboljšano poslovno o kruženje
Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je kao da se tovar mami nacrtanom mrkvom.

New Report

Close