Od zabrane rada nedjeljom prošlo je tek 20-tak dana, a već se vide teške posljedice za radnike i tvrtke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2023. u 13:38
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Udruga trgovine i logistike (UTIL) u utorak je pozvala vladu na ponovni dijalog o regulaciji rada nedjeljom kako bi se on uredio kroz Zakon o radu i to tako da se regulira za sve radnike, a ne samo za one u trgovini.

“Regulacija mora vrijediti jednako za sve radnike u Hrvatskoj, takvo što bi bilo pravedno i unaprijedilo bi uvjete i kvalitetu rada u svim djelatnostima koje rade nedjeljom”, istaknuli su iz udruge.

Navode kako je prošlo 20-tak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedjeljom, a već se naziru teške posljedice i za poslodavce i za radnike u trgovini.

“Dio trgovaca ima velike gubitke jer se promet nije ‘prelio na druge dane’ te postoji realna opasnost od zatvaranja nekih trgovina i gubitka radnih mjesta”, istaknuli su iz udruge napominjući kako vjeruju da to nije bila intencija ni želja zakonodavca.

UTIL naglašava da je briga o radnicima u trgovini jedan od prioriteta udruge i podržat će svaku inicijativu ili zakonsku promjenu koja ide u tu smjeru.

Tome u prilog, kako navode, govori i činjenica da je UTIL u potpunosti podržao zadnju promjenu Zakona o radu, s kojim je za sve radnike u Hrvatskoj uvedena minimalna satnica rada nedjeljom, blagdanima i praznicima, odnosno plaća za rad nedjeljom povećana je 50 posto u odnosu na satnicu za redoviti rad.

“UTIL razumije nakanu zakonodavca u kojoj želi učiniti novi iskorak prema boljim i kvalitetnijim uvjetima radnika u industriji trgovine, što Udruga podržava. Međutim, UTIL smatra da se rad nedjeljom učinkovito i pravedno može riješiti samo tako da se regulira rad nedjeljom, a ne da se selektivno zabranjuje rad pojedinim djelatnostima, poput u ovom slučaju trgovine”, istaknuo je član Savjeta udruge Stjepan Roglić.

UTIL stoga poziva pravosudnu i zakonodavnu vlast da ugradi dodatne nadzore i regulacije kojima bi se spriječilo donošenje zakona koja nisu u skladu s ustavom.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zabrane ništa ne rješavaju, samo stvaraju nove probleme. Situacija je lako rješiva bez pogoršanja položaja radnika -prihvaćeno je od strane radnika da trgovine mogu raditi najviše 16 nedjelja u godini pa to samo treba modificifrati na način da ne trgovine, nego radnici mogu raditi najviše 16 nedjelja u godini i da im se to plati npr. 100% više, a da trgovine mogu raditi cijelu godinu. Na taj način radnici bi bili u istom položaju kakvo im je sada omogućeno zakonom, a trgovine ne bi bile ograničene zabranama i morale bi zaposliti dodatne radnike zbog rada nedjeljom tako da bi svi imali korist od ovakvog rješenja.

Ivo1950, 25.07.2023. u 13:50

Jel se mogu izmjeriti teške posljedice što su konačno neka djeca dočekala da su s mamom nedjeljom za ručkom,u parku ili šetnji. Možda na plaži. Možete li to izmjeriti,ili nemate takav metar? Sram vas bilo!

Zbrane ništa ne rješavaju, samo stvaraju nove probleme. Hoće li toj mami i djeci biti bolje kad im mamam dobije otkaz kao višak? ima normalnih rješenja kojima bi svi bili zadovoljni., npr. ako je prihvaćeno od strane radnika da trgovine mogu raditi najviše 16 nedjelja u godini, onda to samo treba modificifrati na način da radnici mogu raditi najivše 16 nedjelja u godini i da im se to plati npr. 100% više, a da trgovine mogu raditi cijelu godinu. na taj način radnici bi bili u istom položaju kakvo im sada omogućeno zakonom, a trgovine ne bi bile ograničene zabranama i morale bi zaposliti dodatne radnike tako da bi svi imali korist od toga

Nema potrebe NE raditi nedjeljom,samo ograničiti radno vrijeme do 13 h

Jel se mogu izmjeriti teške posljedice što su konačno neka djeca dočekala da su s mamom nedjeljom za ručkom,u parku ili šetnji. Možda na plaži. Možete li to izmjeriti,ili nemate takav metar? Sram vas bilo!

New Report

Close