Od vjetra i sunca država lani uprihodila 870 milijuna kuna

Autor: Josip Bouhutinski / Večernji list , 07. travanj 2022. u 14:48
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

U sustavu poticaja HROTE najveći udio proizvedene struje otpada na vjetroelektrane.

Državna tvrtka HROTE (Hrvatski operator tržišta energije), čija je temeljna djelatnost i poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i kogeneracije, u zadnjih godinu dana uspjela je pokriti gubitak od 370 milijuna iz 2020. i uprihodovati dodatnih 500 milijuna kuna, što je ukupno 870 milijuna kuna. HROTE je 2020. završio u minusu jer je tada cijena električne energije, u jeku pandemije, bila znatno pala, no u međuvremenu su cijene struje na svjetskim tržištima podivljale, što je dalo vjetar u leđa toj državnoj tvrtki i donijelo joj gotovo pola milijarde kuna na računu na kraju prvog tromjesečja 2022.

HROTE je lani proizvođačima OIE isplatio nešto više od 3,3 milijarde kuna poticaja. Predsjednik Uprave Boris Abramović kaže da su se koncem drugog tromjesečja 2021. na tržištima električne energije u Europi pa tako i na CROPEX-u, dogodile znatne promjene cijena pa je s 30 eura/MWh s početka godine ona narasla na više od 60 eura. Tijekom 2021. ukupno je proizvedeno 3,5 TWh električne energije iz OIE u okviru sustava poticanja, tj. EKO bilančne grupe koju vodi HROTE. A to je, dodaje, udio od oko 35% u proizvodnji struje u RH i 20% u ukupnoj potrošnji, što HROTE kao voditelja EKO bilančne grupe smješta na drugo mjesto po proizvedenoj električnoj energiji u RH, odmah iza HEP-a.

U sustavu poticaja HROTE najveći udio proizvedene struje otpada na vjetroelektrane (52%), a slijede elektrane na biomasu (17%), kogeneracijska postrojenja (16%) i elektrane na bioplin (10%). Sunčane elektrane tijekom 2021. sudjelovale su s 2% u ukupnoj proizvodnji električne energije u sustavu poticanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close