Od sada prilika da se i hrvatske tvrtke uključe u problem nedostatka čipova

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2022. u 15:35
Foto: Pixabay

HGK i njezina Grupacija za mikroelektroniku i poluvodiče izborili uključivanje Hrvatske u program Važni projekti od zajedničkog europskog interesa, poznatiji kao IPCEI, namijenjen mikroelektronici

Do 8. srpnja otvoren je poziv za iskaz interesa za projekte u području mikroelektronike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Radi se o inicijativi HGK i njezine Grupacije za mikroelektroniku i poluvodiče za uključivanjem hrvatskih tvrtki u program Važni projekti od zajedničkog europskog interesa, poznatiji kao IPCEI, koja je ostvarena zahvaljujući koordinaciji sa Stalnim predstavništvom RH pri EU i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

Poziv obuhvaća dizajn, razvoj i proizvodnju procesa, čipova, poluvodičkih podloga i srodnih tehnologija i prilika je da i hrvatske tvrtke daju svoj doprinos u problemu nedostatka čipova i smanjenju ovisnosti o uvozu iz Azije, tj. ostvarenju Industrijske strategije EU. Danas rijetko koji uređaj ne uključuje čipove, a samo se u prosječnom automobilu nalazi između 50 i 150 čipova. Kada je pandemija zatvorila pogone, zaustavljena je proizvodnja čipova. No, dvosjekli mač pandemije je istovremeno povećao potražnju za uređajima.

Nakon ponovnog otvaranja pogona i znatno povećane potražnje, mnoge su se industrije suočile s nestašicom čipova. Moguća rješenja sastoje s jedne strane razvojem mikroelektronike nove generacije, ali isto tako i povratkom te jačanjem proizvodnje u Europi, tzv. re-shoring.

“Prilika za hrvatske tvrtke u sklopu IPCEI-ja leži u novim tipovima dizajna i korištenju novih vrsta naprednih materijala. Radi se o značajnim sredstvima koji mogu pomoći da Europa ne kaska za Azijom i SAD-om u ovom segmentu,“ rekao je predsjednik Grupacije za mikroelektroniku i poluvodiče HGK Srđan Kovačević iz tvrtke Orqa, koja je nedavno sklopila sporazum o suradnji s osječkim FERIT-om i zagrebačkim FER-om za dizajn specijaliziranog čipa za bespilotne sustave.

Jedan od temelja za rješavanje problema u dobavnim lancima za čipove je i Chips Act, gdje je HGK kontaktna točka.

“Poduprli smo izradu virtualne platforme gdje bi malim i srednjim tvrtkama bili dostupni softveri za projektiranje čipova te uspostavu centara kompetentnosti za povećanje broja dobro školovanih dizajnera. Tu smo se snažno zalagali da relevantna regulativa uključi i ostale ne-digitalne tehnologije i alternativne materijale, ne samo silicij”, rekla je poslovna tajnica Grupacije i samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šutina.

Inače, Hrvatska je 2020. bila među prvim potpisnicama Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije kojom se poziva na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće dvije do tri godine, što je i do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost.

Mehanizam Važni projekti od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) smatra se jednim od ključnih instrumenata za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva, a služi za rješavanje bitnih strukturnih problema na razini Europske unije. Točnije, cilj je uspostaviti nove lance vrijednosti i razviti nove proizvode koji nadilaze vrhunac trenutnog dosega tehnologije, proizvode kakve ne nailazimo na tržištu. U jednoj rundi prijava za ovaj mehanizam koji se odnosio na europske inovacije u baterijama u ime Hrvatske sudjelovali su Rimac Automobili, a početkom ove godine proveden je i poziv u području tehnologija i sustava vodika.

Komentirajte prvi

New Report

Close