Od idućeg tjedna novi Pravilnik: Liječnici će u nekim slučajevima vozače moći prijaviti policiji

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2024. u 09:12
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od idućeg tjedna na snazi je novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, kojim se liječnici obvezuju prijaviti policiji svako zdravstveno stanje svog pacijenta zbog kojeg ne bi trebao sjesti za volan dulje od šest mjeseci.

Za zdravstvene tegobe koje umanjuju sposobnost upravljanja automobilom, a liječnik procijeni da će trajati kraće od šest mjeseci, liječnik će upozoriti pacijenta na tu činjenicu. Njegovu će dijagnozu koja je rizična za sigurnost prometa, kao i činjenicu da mu je izrekao upozorenje, upisati u medicinsku dokumentaciju.

Pravilnik se donosi na temelju Zakona o sigurnosti na cestama, koji je u startu predviđao da liječnici svojim pacijentima zbog određenih zdravstvenih stanja praktički oduzimaju vozačke dozvole. Oko tog su se rješenja dugo lomila koplja, jer su liječnici upozoravali da bi takva ovlast dovela u pitanje njihov povjerljiv odnos s pacijentom i izazvala konfliktne situacije, piše Novi list.

Prema novom pravilniku, pacijente se neće prijavljivati policiji za privremena stanja poput išijasa, kostobolje, upale očiju ili privremenog akutnog stresa koji se liječi sredstvima za smirenje koja ometaju koncentraciju pri vožnji.

Liječnik će ih upozoriti da ne bi trebalo voziti automobil, a odgovornost za izbjegavanje upravljanja vozilom sve dok se ne izliječe, bit će na pacijentu. Razlog za prijavu policiji bit će, s druge strane, zdravstvena stanja koja sigurno neće proći za nekoliko mjeseci, na primjer, kronična bolest lokomotornog sustava, teža srčana bolest, teška apneja, poremećaj ravnoteže i koordinacije te drugi neurološki poremećaji…

Komentirajte prvi

New Report

Close