Od danas pratimo kad će Vlada početi smanjivati poreze

Autor: Marija Brnić , 23. srpanj 2020. u 14:43
Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

Zakon o obnovi Zagreba ide u Sabor drugi tjedan, a bit će, najavljuje Plenković, izglasan ekspresno prije stanke 4.8.

Mandatar za sastav 15. Vlade RH Andrej Plenković danas će pred Hrvatskim saborom, koji je jučer konstituiran, doći po potporu za svoju novu Vladu i za program rada za iduće četiri godine. Već jučer usvojen je zakon o ustrojstvu Vlade, kojim se ostvaruje najava o smanjenju broja ministarstava, a za njegov novi program sam Plenković rekao je da je već svima poznat iz predizborne kampanje HDZ-a.

Tek su mu, po njegovim riječima, pridodani neki detalji iz programa koalicijskih partnera. HSLS-ov je tako prijedlog da se osigura veću transparentnost, što uključuje i javnu, online objavu svih troškova koje imaju saborski zastupnici.

Vrijeme do rujna

Program Plenkovićeve druge Vlade uključuje smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 20%, odnosno s 36 na 30%, a za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna predviđa se smanjenje stopu poreza na dobit s 12 na 10%. Plan je i da stopa PDV-a za svu hranu padne s 25 na 13%, kao i nastavak rezanja parafiskalnih nameta.

Na koje se točno namete “cilja”, kao i kada slijede njihove provedbe, razradit će se detaljnije u operativnom planu, za čiju izradu i donošenje Vlada ima vremena do rujna.

No, prije svih planiranih aktivnosti iz programa, već na prvoj sjednici u petak, Plenković najavljuje donošenje zakona o obnovi Zagreba, koji bi na dnevnom redu Sabora trebao biti razmatran polovicom idućeg tjedna, a potom usvojen ekspresno, prije prve ljetne stanke na koju će zastupnici otići već 4. kolovoza.

30

milijardi kuna vrijede najavljena ulaganja u ravnomjeran regionalni razvoj

Već u startu novog mandata Plenković namjerava regulirati rad trgovina, za koje je pravni temelj već razrađen. Od krupnijih projekata posebno su vrijedni u prometnoj infrastrukturi, ali i zdravstvu, gdje slijedi i revitalizacija Imunološkog zavoda, te gradnja Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

Mlađim osobama predviđeno je omogućiti veće potpore za samozapošljavanje, 130 tisuća kuna, a za mlade obitelji subvencije za 20 tisuća stambenih kredita. Predviđen je i dvostruko veći dječji doplatak, te roditeljske naknade u visini pune plaće. Reforme slijede u pravosuđu, među ostalim donijet će se novi ovršni zakon, dok će kvalitetu javnog sektora podići daljnjom digitalizacijom usluga.

Pomak ranije poduzetih mjera digitalizacije vidljiv je postao tijekom koronakrize, a slijedi daljnje unapređenje sustava. Predviđa se u iduće četiri godine i prepolavljanje broja lokalnih dužnosnika i funkcionalno povezivanje općina, a ulaganja u ravnomjeran regionalni razvoj HDZ je najavio u visini od 30 milijardi kuna.

Nisu dali podatke o efikasnosti

Uz dosadašnji projekt razvoja istoka Hrvatske, pokrenut će se novi, Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski Kotar vrijedan 2 milijarde kuna.

Završetak svog prvog mandata Plenković je prije dva dana, kako je uobičajeno, zaključio usvajanjem izvješća o radu Vlade i o preuzetim i nepodmirenim obvezama. Međutim, pregled aktivnosti svih ministarstava i uprava u provedbi njegovog prvog Programa za razdoblje od listopada 2016. do srpnja 2020. javnost nije imala priliku vidjeti prije predstavljanja novog Programa.

Iako je, zahvaljujući suradnicima u proteklom razdoblju, Plenković naglasio da taj “dokument ostaje kao trag rada svih resora u ovoj Vladi u protekle četiri godine”, na službenim stranicama dokument nije objavljen, a ni na naš novinarski upit nije nam, do zaključenja broja, dan na uvid.

Riječ je, inače, o materijalu koji daje objedinjen pregled i pojašnjenja financijskih aktivnosti Vlade i svih resora, nepodmirenih i ugovornih obveza, neriješenih predmeta i sudskih sporova… Zasad, dakle, nije omogućeno proučavanje koliko je efikasna bila prošla Plenkovićeva Vlada.

Komentirajte prvi

New Report

Close