Od 15. lipnja cestarina poskupljuje za 90 posto vozila: Provjerite jeste li u toj grupi

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2019. u 14:00
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Više od 58,5 milijuna vozila prometovalo je u 2018. na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), što je 5 posto više nego u 2017.

Primjena sezonskoga cjenika na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a počinje u ponoć s petka 14. na subotu 15. lipnja, a završava u subotu, 14. rujna u 23:59:59 sati, potvrđeno je Autostartu u HAC-u.

Povećanje cestarine za oko 10 posto odnosi se na skupine vozila I.A, I. i II., a na III. i IV. skupinu vozila se ne primjenjuje. Poskupljenjem obuhvaćene skupine zapravo čine više od 90 posto vozila koja se u tome razdoblju kreću ovim autocestama. Sve je jednako kao i prošle dvije godine.

Lani je samo u srpnju prošlo ovim autocestama oko 2,9 milijuna vozila, za njih više od 2,5 milijuna plaćena je 10 posto veća cestarina.

Podsjetimo se: I.A skupina su motocikli, motorni tricikli i četverocikli, I. skupina su motorna vozila s dvjema osoviamae, visoka do 1,90 metara, a II. skupina su: a) motorna vozila s dvjema osovinama, visoka više od 1,90 metara, čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kilograma; b) motorna vozila s dvjema osovinama, visoka manje od 1,90 metara, koja vuku priključno vozilo, neovisno o broju osovina i visini priključnoga vozila.

Uvođenje sezonskih cestarina za ove kategorije posljedica je toga što se oko 40 posto ukupnoga godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila povećava se ljeti i tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini, piše Autostart.

U ukupnome prometu vozila najveći udio čine upravo I.A, I. i II. skupina (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično, objašnjavaju u HAC-u i u ARZ-u, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima.

Više od 58,5 milijuna vozila prometovalo je u 2018. na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), što je 5 posto više nego u 2017. Od cestarine naplaćeno je više od 2,87 milijardi kuna, bez PDV-a, 6 posto više nego u 2017. godini.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da ne bi slučajno snizili cijenu cestarina van sezone, i tako ‘preusmjerili’ promet sa lokalnih županijskih cesta na ipak sigurnije ali prazne autoceste. A ovako poskupe tijekom sezone, samo da je vuk sit a ovce na broju. I sramotno je naplaćivat dionice gdje se prosječna brzina ne kreće više od 20-30km/h…sjetimo se 30 kilometarskih kolona… Hoće li za 10% porasti i trošarina koju plaćamo za autoceste iz litre benzina?

New Report

Close