Od 1. studenog jednostavnije i dostupnije recikliranje odjeće i obuće

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2015. u 09:40
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Otpadni tekstil i obuća jedna je od sedam kategorija otpada koju je potrebno odvojeno prikupljati i reciklirati.

"Od početka studenog građani će moći lakše reciklirati odjeću, obuću i ostali tekstil. Sve trgovine koje prodaju tekstil i obuću površine veće od 400 kvadrata morat će imati spremnike za tu vrstu otpada", izjavio je povodom objave Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pravilnik će na snagu stupiti 1. studenog kako bi trgovine tekstilom i obućom imale dovoljno vremena za prilagodbu i nabavu spremnika. Otpadni tekstil i obuća jedna je od sedam kategorija otpada koju je potrebno odvojeno prikupljati i reciklirati. Time se čini dobro za okoliš, jer će umjesto na odlagalištima otpadni tekstil ponovo završiti u industriji.

Pravilnikom je propisano da sve tvrtke, građani i obrtnici koji se bave razvijanjem, proizvodnjom, preradom, prodajom, uvozom ili izvozom proizvoda od tekstila u prodajnom prostoru većem od 400 m2 ili njegovoj blizini na vidljivom mjestu postave spremnike za skupljanje te vrste otpada. Sakupljeni tekstil i obuća predavat će se tvrtkama ovlaštenim za sakupljanje te vrste otpada.

Komentirajte prvi

New Report

Close