Od 1. listopada dopunsko osiguranje 70 kuna za sve, evo što morate znati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2013. u 18:42
Thinkstock

Osiguranici koji već imaju ugovorenu policu, koju sami plaćaju, uplaćivat će 70 kuna mjesečno na isti na račun kao i do sada i na isti poziv na broj.

Nova jedinstvena cijena police za sve osiguranike dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 1. listopada iznosit će 70 kuna mjesečno, odlučilo je danas Upravno vijeće HZZO-a.

Osiguranici koji već imaju ugovorenu policu, koju sami plaćaju, uplaćivat će 70 kuna mjesečno na isti na račun kao i do sada i na isti poziv na broj.

Postupno će se zamjenjivati dosadašnje iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja, no postojeća iskaznica će vrijediti do dana dostave nove iskaznice na kućnu adresu.

Za umirovljenike koji su temeljem administrativne zabrane putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) ugovorili plaćanje premije, HZZO će izvršiti korekciju iznosa premije, te stoga umirovljenici ne trebaju dolaziti u ispostave HZZO-a niti HZMO-a.

Iz HZZO-a poručuju da osiguranici koji plaćaju premiju trajnim nalogom putem OTP banke, Diners cluba ili American expressa, ne moraju činiti ništa jer će Zavod za njih izravno obaviti sve potrebne radnje oko promjene visine mjesečne premije.

Oni pak koji imaju ugovoreni trajni nalog u drugim bankama ili na obračunu plaće, trebaju sami dati nalog da im se izvrši korekcija mjesečnog obroka do dana dospijeća mjesečne premije u listopadu.

Osiguranicima koji su unaprijed platili premiju obračunat će se preplaćeni iznos i dobit će obavijest o visini tog iznosa uz mogućnost umanjenja buduće obveze plaćanja ili mogu zatražiti da im se preplaćeni iznos vrati.

Iz HZZO-a dodaju da će njihovo dopunsko zdravstveno osiguranje i dalje u potpunosti pokrivati sudjelovanje u svim vrstama zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (tzv. participacije) kao i plaćanje participacije od 10 kuna za pregled u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te pri izdavanju lijeka u ljekarni.

Postojeća iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja i nadalje je sredstvo plaćanja sudjelovanja u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj koje imaju ugovor s HZZO-om. Svi osiguranici/ugovaratelji dopunskog zdravstvenog osiguranja moći će tijekom listopada 2013. godine provjeriti na Internet stranici HZZO-a stanje uplata za svoju premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) produžio je ugovor s Poliklinikom Medikol za provođenje PET/CT dijagnostike do 31. prosinca ove godine.

Tako će se do kraja godine ta važna dijagnostička pretraga na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, uz kapacitete koje osigurava KBC Zagreb, moći obaviti i u Poliklinici Medikol.

Ugovaranje PET/CT dijagnostike s Medikolom omogućit će osiguranicima izvan Zagreba da pretragu obave u Osijeku, Splitu i Rijeci čime će se uštedjeti plaćanja putnih troškova i obavljanje postupka u medicinski prihvatljivom vremenu, ističu u HZZO-u.

Upravno vijeće HZZO-a danas je odlučilo i o uvrštavanju 21 lijeka na Osnovnu listu lijekova HZZO-a. Riječ je o generičkim paralelama postojećih lijekova na listi i dodatnim oblicima lijekova iz skupina antihipertenziva, oralnih antidijabetika, antipsihotika, citostatika, lijekova s djelovanjem na probavni sustav, namirnica za enteralnu primjenu i drugih.

Komentirajte prvi

New Report

Close