Od 01. srpnja moći ćemo se zaduživati u zemljama EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2013. u 10:18
Ilustracija

Danom pristupanja Europskoj uniji, 1. srpnja, u Hrvatskoj će se iznos osiguranih depozita povećati s dosadašnjih 400 tisuća kuna na 100 tisuća eura

Ulazak Hrvatske u EU njenim građanima osigurat će veću transparentnost bankovnih i financijskih usluga, kao i usluga platnog prometa, a moći će slobodno otvarati račune u bankama u inozemstvu i slobodno se zaduživati kod banaka u članicama EU.

S danom pristupanja Europskoj uniji, 1. srpnja, u Hrvatskoj će se iznos osiguranih depozita povećati s dosadašnjih 400 tisuća kuna na 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Predviđeno je to izmjenama Zakona o osiguranju depozita, koje je Hrvatski sabor usvojio krajem proteklog tjedna. Taj je zakona usklađen s odredbama direktiva Europskog parlamenta i Vijeća kojom su države članice dužne osigurati pokriće za ukupne depozite svakog pojedinačnog deponenta u iznosu od 100.000 eura.

Tako se i u Hrvatskoj povećava zaštita depozita vjerovnika kod kreditnih institucija u slučaju kada Hrvatska narodna banka dostavi rješenje o nedostupnosti depozita ili kada sud donese rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad kreditnom institucijom.

S ulaskom Hrvatske u EU kreditne, financijske institucije i društva za osiguranje sa sjedištem u drugoj državi članici moći će neposredno pružati svoje usluge u Hrvatskoj, pa će građani imati veću mogućnost izbora institucije s kojom žele poslovati, odnosno kupovati dionice, vrijednosne papire i udjele u stranim investicijskim fondovima, sklapati ugovore o osiguranju.

U Ministarstvu financija očekuju i smanjenje cijena, ali i povećanje kvalitete kreditnih, financijskih i osiguravateljskih usluga.

Građani mogu slobodno otvarati račune u bankama u inozemstvu u cilju štednje i/ili obavljanja transakcija po tom računu, a mogu se slobodno zaduživati (uzimati kredite) kod banaka u inozemstvu. Također mogu obavljati kupoprodaju deviza na inozemnom deviznom tržištu.

Iz Ministarstva finacija kažu da je građanima osigurana veća transparentnost pružanja bankovnih i financijskih usluga, kao što su pravo na besplatno informiranje o svim uslugama koje kreditna institucija nudi potrošačima, a kojima se pojašnjava pravna i suštinska priroda te usluge.

Građanima je osigurana i veća transparentnost pružanja usluga platnog prometa, izdavanja elektroničkog novca (pravo na besplatno informiranje o cijeni usluge, rokovima izvršavanja plaćanja, korištenim tečajevima stranih valuta, naknadama i kamatama).

Kada je, pak, riječ o pravilima za pružanje nacionalnih i prekograničnih platnih usluga, iz resornog ministarstva navode kako su uvedena jedinstvena pravila za pružanje nacionalnih i prekograničnih platnih usluga.

Sukladno nedavno usvojenim izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, s danom pristupanja u EU Hrvatska će izravno primjenjivati Uredbe Europske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja EU, pa će tako građani carinskim službenicima biti obvezni prilikom ulaska/izlaska s područja EU pismeno prijaviti prijenos gotovine u kunskoj protuvrijednosti od 10.000 eura ili više. Tu će prijavu izvršiti putem obrasca nove zajedničke deklaracije za prijavu gotovine Cash Declaration Form (CDF).

Građani i temeljem sadašnjih propisa imaju obvezu prijave carinskoj službi prijenosa gotovine u kunskoj protuvrijednosti od 10.000 eura ili više, međutim izravnom primjenom Uredbe EK u primjeni će biti novi obrazac, a prijava će se morati izvršiti pismenim putem.

Sam obrazac građani mogu naći na web stranici Carinske uprave, a bit će dostupan i na graničnom prijalazu/vanjskoj granici EU.

Komentari (5)
Pogledajte sve


vjerojatno su time najviše oduševljeni oni što ne rade, što rade pa ne primaju plaću i oni što kopaju po kontejnerima, a takvih je valjda 70% [emo_palacd]

Bas…u teoriji je ovo tocno, ali u praksi je davanje zajma vezano za boraviste/posao negdje. Cijeli rizik zajma ovisi o okolini, zemlji, stanju ekonomije… zato u praksi ovo nece biti moguce, za vecinu.

S druge strane, stednja se lako seli. Zaradis gdje se moze, stavis gdje je veca kamata.

Odite raditi u normalne zemlje, onda cete imati i normalnu kamatu. Problem rijesen.

Ovo je super, sad nas jednostavnije mogu guliti i strane banke – ovo je zaista fantanstična novost koja nam se događa ulaskom u EU ! Trebamo to zajedno sa partijom proslaviti, po mogućnosti napraviti neki slet na stadionu ko u dobra stara vremena …

…ne znaš jeli jadnije ili tužnije,,ZADUŽIVATI SE ????
trošiti ono što nisi stvorio i zaradio….
to mogu samo luđaci i propalice,ako je još ostalo nešto od djedovine-očevine [emo_beztona]

što bi se mi sami zaduživali, kada imamo Slavka,
ovo je dobro za Linića, manje će trošiti na avion

New Report

Close