Obveznica M SAN Grupe potvrda interesa ulagača za IT tvrtkama

Autor: Lucija Špiljak , 20. srpanj 2021. u 22:01
M SAN Grupa posluje već 26 godina/Željko LukuniĆ/PIXSELL

Izdanje namijenjeno privatnim osobama i institucionalnim investitorima kapital je za daljnji razvoj.

Smatrali smo da postoji značajan prostor za suradnju između hrvatskih IT kompanija i institucionalnih investitora, što je i potvrdio ovako veliki interes za izdanje obveznica”, kaže Miroslav Huzjak, predsjednik Uprave M SAN Grupe, najveće IT kompanije u regiji koja je u utorak obznanila pokretanje procesa izdanja svojih korporativnih obveznica, kako bi na investicijskom tržištu osigurala ciljani iznos investicijskog kapitala od 200 milijuna kuna prema svojim razvojnim planovima.

No investitori su iznenadili s interesom od čak 275 milijuna kuna. M SAN Grupa posluje već 26 godina, vodeći je distributer informatičke opreme u Hrvatskoj i regiji s vlastitom informatičkom opremom i potrošačkom elektronikom, a usto danas aktivno izvoze u 39 država svijeta od čega ih je čak 35 u Europi.

Prije 12 godina M SAN Grupa zaokružila je restrukturiranje, usmjerila se na IT distribuciju i potpuno odvojila od King ICT-a, a tada je na čelo Grupe došao upravo Miroslav Huzjak, koji je tada u intervjuu za Poslovni dnevnik istaknuo kako je jedan od primarnih zadataka Uprave da tvrtku pripremi za izlistavanje na burzi, odnosno da u datom trenutku može postići pravu tržišnu vrijednost.

Huzjak

Opravdanost našega poslovnog modela potvrđuju ostvareni poslovni rezultati.

Premda su najave bile da će se to dogoditi 2010. ili početkom 2011. godine, čini se da je upravo ova godina bila pun pogodak za tržište kapitala.

I to nedugo nakon što je IT kompaniji Span odobren izlazak na Zagrebačku burzu, što je naišlo na veliko zadovoljstvo Ivane Gažić, predsjednice Uprave Zagrebačke burze, koju je razveselilo što tech kompanije vide da postoje prilike za financiranje i u Hrvatskoj.

Izlazak na Zagrebačku burzu s dužničkim instrumentom dio je šireg plana pripreme M San Grupe za izlazak na IPO u budućem razdoblju, a izdanje korporativnih obveznica njihov je potpuno novi projekt.

“Izdanje je namijenjeno institucionalnim investitorima i privatnim osobama, i oni su nam bili u fokusu komunikacijskih aktivnosti.

Proces pripreme izdanja obveznice trajao je gotovo šest mjeseci i u njega je uložen obiman rad timova banaka iz redova Zajedničkih agenata izdanja – Erste&Steiermärkische Banke, Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, odvjetničkih društava Šavorić & Partneri te Mišković & Mišković koji su nas pratili i savjetovali u ovom procesu, te našeg internog tima iz M SAN Grupe”, navodi Huzjak.

Pobudili su veliki interes institucionalnih investitora koji su krajem upisa u knjigu izdanja iskazali interes u iznosu od 275 milijuna kuna, što je za skoro 40% više u odnosu na ciljani nominalni iznos izdanja od 200 milijuna kuna.

40

posto viši skor od zadanog ostvarila je obveznica M SAN grupe

Knjiga upisa za navedene obveznice bila je otvorena u četvrtak 15. srpnja 2021. godine u 9:00 te zatvorena isti dan u 15:00, a ulagatelji su pokazali veliki interes za obveznice, tako da je potražnja već u 11:00 premašila ciljani iznos.

Ukupni interes ulagatelja prilikom zatvaranja knjige upisa iznosio je 275 milijuna kuna, čime je premašen planirani iznos izdanja za 1,37 puta. Interes za obveznicama su pokazale sve kategorije domaćih institucionalnih ulagatelja te je 51% izdanja alocirano bankama, 24% mirovinskim fondovima, 17% osiguravateljima i 8% investicijskim fondovima”, navodi Huzjak

Novi projekt solarne elektrane

Prikupljena sredstva M SAN Grupa planira iskoristiti za povećanje prisutnosti na tržištu Europske unije, primarno kroz izvoz vlastitih brendova Vivax i MS Energy, a potencijal rasta i širenja portfelja vide i u segmentu e-mobilnosti, robotike i gaminga.

“Daljnji fokusi razvoja poslovanja M SAN Grupe bit će na izgradnji naših brendova MS Energy iz domene e-mobilnosti te Vivaxa s područja potrošačke elektronike, klimatizacije i bijele tehnike, zatim na investicijama u širenje naše logističke i distributivne mreže u Hrvatskoj i državama regije kao i na nastavku digitalizacije poslovnih procesa te prilagodbe smjernicama ekološki održivog poslovanja.

Cilj je nastaviti s investicijama u širenje logističke i distributivne mreže u Hrvatskoj i državama regije/PD

Investirali smo u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem foto naponskih panela na našim upravnim zgradama u Buzinu u Zagrebu te dnevno proizvodimo 230 kW električne energije iz sunčeve svjetlosti, a u pripremi je sličan projekt solarne elektrane za vlastite potrebe poslovnog prostora M SAN Logistike u Rugvici ukupnog kapaciteta od oko 400 kW. U planu su nam slični projekti na svim našim poslovnim zgradama u regiji”, navodi Huzjak.

Povećali broj zaposlenih

Osvrnuo se i na razdoblje pandemije i lockdowna koje je znatno disruptiralo poslovanje u svim industrijama na svjetskim tržištima, ali i u državi i regiji.

No, s druge strane su lockdown i prelasci na rad od kuće istovremeno su rezultirali velikim rastom potražnje za informatičkom opremom, osobnim računalima i opremom, te serverskim i mrežnim rješenjima. Istovremeno su se pak u kompaniji zbog pandemije suočili s poremećajem u proizvodnji čipova i drugih komponenti nužnih za proizvodnju računala i opreme te dodatnih problema u logistici, zračnom i pomorskom prijevozu.

2,65

milijardi kuna prihod Grupe u 2020., što je 8% više nego u prethodnoj godini

“Zahvaljujući našim pravovremenim reakcijama i više no dobrim odnosima s velikim dobavljačima s jedne strane kao i s velikim brodarskim i prijevozničkim kompanijama s druge strane, uspjeli smo osigurati dovoljne količine proizvoda kojima smo zadovoljili većinu potreba naših prodajnih partnera i njihovih krajnjih potrošača.

Opravdanost našeg poslovnog modela potvrđuju ostvareni poslovni rezultati. Konsolidirani prihodi M SAN grupe na kraju poslovne godine 2020. iznosili su 2,654 milijardi kuna što u odnosu na 2019. godinu predstavlja 8% rasta i nastavak pozitivnog petogodišnjeg trenda rasta prihoda po ukupnoj godišnjoj stopi od 6%”, ističe Huzjak.

Povećavao se i broj zaposlenih za 4% pa ih je tako krajem lipnja ove godine bilo 166, a plan su nova zapošljavanja. Huzjak zaključuje da na europskim tržištima vide dobar prostor za daljnji rast, a u Hrvatskoj nastavljaju držati primat u segmentu IT industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close