Obrtnici objasnili zašto ‘mjere poreznog rasterećenja neće koristiti niti gospodarstvu niti građanima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2019. u 16:59
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su, vezano uz nacrt četvrtog kruga porezne reforme koji je predstavljen koalicijskim partnerima i medijima, poručili ministru financija Zdravku Mariću, Vladi RH i javnosti da najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo.

Mjere koje se predlažu i dalje su kozmetičke, iako je HOK jasno definirao one koje bi doista pomogle poduzetnicima, a posljedično povećale i životni standard stanovnika Hrvatske, ističu u svom priopćenju. 

Najavljeno smanjenje poreza na dohodak za mlađe od 30 godina neće mnogo utjecati na kvalitetu života i poslovanja mladih, koji prosječno u dobi od 26 godina završavaju visoko obrazovanje, a također neće donijeti dostatan zamah onima koji započinju vlastiti posao, smatraju.

Nejasno je, navode dalje, kako će to pravo realizirati mladi koji na primjer otvore obrt u 20. godini. Ukoliko neće moći koristiti navedene olakšice, u HOK-u se pitaju uvode li se opet mjere koje će selektivno i diskriminatorno djelovati na poduzetništvo.

"Naše traženje i dalje ostaje smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. To je način na koji će se poboljšati položaj zaposlenika", ističu iz HOK-a. 

Iskazuju bojazan da se ukidanjem poreza na potrošnju lokalnoj samoupravi stvara prostor za povećanje prireza, kojim će se pokušati nadomjestiti manjak prihoda u proračunu, što će osjetiti i građani i gospodarstvenici. 

Isto tako, ponovno su naglasili važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto te inzistiraju da ta mjera bude konačno uvrštena u ovaj krug porezne reforme. 

"Umjesto snižavanjem opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020. godine, predlažemo da se poradi na sinergijskom učinku pametnim kombiniranjem ciljanih mjera. Rezultat smanjivanja stope PDV-a za 1 postotni bod bit će značajan manjak sredstava u državnom proračunu, a novčanik prosječnog građanina neće osjetiti ovo minimalno rasterećenje", zaključuju u HOK-u. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Romel, 26.07.2019. u 08:49
najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo.

Samo udri nek znaju za što su glasali.

Nema te mjere koja može kompenzirati HDZSDP-ove uhljebe i ostale parazite.
Dva posto dolje jednima,tri posto gore drugima,akcije ,poticaji,fondovi-sve to daje bijedne rezultate i samo stojimo na mjestu.

Nema prostora za bilo kakav pomak u plaći, kad nam je BDP samo 50 mird. €. Sve da se ova kompletna suma pusti kroz plaće, značilo bi nepunih 12.000,00 € brutto po stanovniku. Odnosno, kad bi polovina radila, a trebala bi najmanje polovina raditi, to bi bila plaća od 24.000.00 € brutto godišnje.

Pa idijoti vladaju jer idijoti biraju (ili idijoti ne biraju). Kako onda imati drukčiji rezultat?

Baš da su idiotske…kao da se djeca u vrtiću igraju…

New Report

Close