Objavljeno u kojim je sve gradovima u Hrvatskoj već zabilježena zaraza deltom

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2021. u 12:46
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Potrebno je da se što prije cijepimo jer nas dvije doze u velikom postotku štite od delta varijante. Moramo se i dalje držati propisanih mjera jer je delta varijanta tu, pojasnio je Capak

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je iznio podatke o zaraženim delta sojem u Hrvatskoj.

“Od 94 uzorka koja smo poslali 29. lipnja, 92 je uspješno je sekvencionirano, 49 su uzorci s alfa varijantom (UK) ili 53%, a 43 uzorka s delta varijantom, 46%. Udio delta varijante nam raste. Sad je u ovom trenutku sigurno više te delta varijante.

Za sada je rasprostranjena u Splitu, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Čakovcu. Imamo skoro 50% delta varijante pa će se ubrzano širenje vjerojatno nastaviti. Potrebno je da se što prije cijepimo jer nas dvije doze u velikom postotku štite od delta varijante. Moramo se i dalje držati propisanih mjera jer je delta varijanta tu”, pojasnio je Capak.

Šef Stožera Davor Božinović je istaknuo da bi se zbog širenja delta varijante trebala izbjegavati masovna okupljanja.

“Masovna okupljanja predstavljaju najveći rizik za zarazu. To stavlja posebnu odgovornost na one koji planiraju takva okupljanja. Mi smo propisali mjere. Masovna okupljanja nam mogu naglo povećati broj zaraza, a onda Hrvatska može otići sa zelene liste. Pozivamo na razum i na pridržavanje mjera”, rekao je Božinović.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close