Objavljeno na koliko bi se dana trebao skratiti period izolacije te koje su iznimke

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2020. u 08:37
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Razlika između izolacije i smaoizolacije je to da su u izolaciji zaraženi, oni koji imaju pozitivan PCR test i o tome se razgovara da se za njih skrati izolacija. Samoizolacija je 14 dana, koliko traje inkubacija bolesti i za to su još uvijek preporuke da to ostane 14 dana.

Epidemiolog Branko Kolarić je u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog’ govorio o mogućnosti da se vrijeme samoizolacije za zaražene koronavirusom skrati sa sadašnjih 14 dana.

– Koliko smo do sada razgovarali, skraćivanje izolacije bi bilo na deset dana. Ljudi koji imaju pozitivan PCR test, a imaju blage simptome ili nemaju simptome ne bi više bile 14 dana u izolaciji nego deset, rekao je Kolarić, koji je i član Vladinog Znanstvenog savjeta.

Ipak, kada je riječ o kontaktima zaraženih, oni bi i dalje trebali u samoizolaciji biti 14 dana.

Kolarić je pojasnio tu razliku:

– Razlika između izolacije i smaoizolacije je to da su u izolaciji zaraženi, oni koji imaju pozitivan PCR test i o tome se razgovara da se za njih skrati izolacija. Samoizolacija je 14 dana, koliko traje inkubacija bolesti i za to su još uvijek preporuke da to ostane 14 dana. Postoje indikacije da bi se izolacija mogla skratiti za nekoliko dana.

Odluka o tome trebala bi se donositi u idućih tjedan ili dva, dodao je Kolarić.

U emisiji ‘U mreži Prvog’ gostovao je i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ te je rekao da u Zagrebu nema panike kada je riječ o koronavirusu.

– Sve je pod kontrolom, normalno je za očekivati da će COVID-19 ući u svaki segment društvenog života, ali naši epidemiolozi daju sve od sebe, rekao je Šostar.

Šostar, kakvo je stanje u Zagrebu, jučer je pretekao i Splitsko-dalmatinsku županiju…

Na pitanje o tome da je Zagreb jučer po brojkama pretekao i Splitsko-dalmatinsku županiju, Šostar kaže:

– Ne bih se složio. Ako usporedite 850.000 stanovnika u Zagrebu plus 50-80 tisuća dolazaka u grad dnevno, i broj stanovnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, onda smo imali 3, 3.5 puta manje zaraženih nego oni. Mi samo gledamo apsolutne brojke a ne odnose. Ovo je urbana sredina i zbog toga na krivi način gledamo Zagreb. Panike nema, epidemiolozi daju sve od sebe. Od 25. veljače do danas su oni obavili preko 250.000 telefonskih razgovora, njih 12-ak. U jednom času su hodali kao zombiji po Zavodu. Situacija je kontrolirana. Ovih dana očekujemo suglasnost da zaposlimo još 4 liječnika primarne zdravstvene zaštite u službi za epidemiologiju, da nam pomognu, rekao je Šostar.

Komentirajte prvi

New Report

Close