Objavljena lista najjačih vojski svijeta, pogledajte gdje je Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2023. u 09:52
FOTO: REUTERS/Kacper Pempel

Stranica Global Firepower objavila je tablicu najjačih vojski svijeta za 2023. godinu.

Očekivano, na listi je vojska SAD-a na prvom mjestu s indeksom 0,0712. Na stranici Global Firepower objašnjavaju da što je niži indeks, to je zemlja vojno snažnija.

‘Za tekuću godinu SAD zadržava svoje ključno mjesto na vrhu ljestvice indeksa GFP pokazujući najbolje brojke u ključnim materijalnim, financijskim i kategorijama resursa. Država je tehnološki vodeća u svijetu i napredna je u ključnim medicinskim, zrakoplovnim i računalnim/telekomunikacijskim sektorima, istovremeno održavajući prednost na nekoliko glavnih industrijskih tržišta, što omogućuje određeni stupanj samoodrživosti’, piše u obrazloženju, prenosi tportal.

Druga na listi je ruska vojska s indeksom 0,0714, a u obrazloženju piše da je ‘rusko-ukrajinski rat koji je u tijeku pokazao ključna ograničenja ruskih vojnih sposobnosti unatoč kvantitativnom ljudstvu i materijalnoj prednosti u odnosu na susjednu Ukrajinu – bacajući svjetlo na pitanja spremnosti, vodstva, obuke i opskrbe’.

‘Kina (3. mjesto) nastavlja svoj uspon do drugog mjesta, koje već neko vrijeme zauzima Rusija. Nacija posjeduje izrazitu prednost u gospodarskom smislu i ljudstvu te se odlučno usredotočila na povećanje (prvenstveno lokalnim sredstvima) pomorskih, zračnih i kopnenih ratnih sposobnosti. Ako se trend nastavi, postat će primarni globalni vojni protivnik Sjedinjenim Državama’, navodi se u obrazloženju trećeg mjesta Kine s indeksom 0,0722. U prvih pet su još Indija s indeksom 0,1025 i Velika Britanija s indeksom 0,1435.

Hrvatska na listi zauzima 69. mjesto s indeksom 1,2141, Srbija je 58., Slovenija 86., Sjeverna Makedonija 108., Crna Gora 128., BiH 133., a Kosovo 134.

Komentirajte prvi

New Report

Close