Objavljen važan poziv: Konačni cilj je znatno brže obavješćivanje građana putem mobitela o opasnostima

Autor: Suzana Varošanec , 27. ožujak 2020. u 11:58
FOTO: REUTERS/Russell Boyce

Predmet Poziva je nabava i implementacija sustava (softver i hardver) koji bi jednim dijelom koristili mobilni operatori za prikupljanje i nepovratno anonimiziranje osobnih podataka i podataka o lokaciji mobilnih korisnika, te drugim dijelom MUP za obradu anonimiziranih podataka operatora. Svi osobni podaci korisnika bit će inicijalno anonimizirani kako bi se osigurala adekvatna razina zaštite osobnih podataka.

Ministarstvo  zaštite okoliša I energetike  uputilo je Poziv za podnošenje projektnih prijava Ministarstvu unutarnjih poslova za strateški projekt pod imenom “Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama SRUUK”. Poziv traje do 25. svibnja 16:00:00, a ukupna raspoloživa bespovratna sredstva (maksimalni intenzitet potpora 85%) Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) koja će izravno biti dodijeljena iznose 53,55 milijuna kuna u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020. 
Cilj  poziva je uspostava navedenog sustava, kako navode,  podizanje sposobnosti reakcije sustava zaštite i spašavanja u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj i povećanje kapaciteta nacionalnog sustava upravljanja kriznim situacijama, primarno kroz podizanje razine spremnosti MUP-a, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama, za prevenciju te pravodobne i adekvatne reakcije u slučajevima pojave katastrofa (poput potresa, poplava, požara i slično). Uspostavom navedenog sustava očekuje se znatno brže obavješćivanje građana i sudionika sustava civilne zaštite putem mobilnih telefona o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalnih šteta.
Predmet Poziva je nabava i implementacija sustava (softver i hardver) koji bi jednim dijelom koristili mobilni operatori za prikupljanje i nepovratno anonimiziranje osobnih podataka i podataka o lokaciji mobilnih korisnika, te drugim dijelom MUP za obradu anonimiziranih podataka operatora. Svi osobni podaci korisnika bit će inicijalno anonimizirani kako bi se osigurala adekvatna razina zaštite osobnih podataka. Sustav će imati 9 različitih funkcionalnosti usmjerenih na osiguranje bolje komunikacije i efikasnijeg upozoravanja na situacije rizika, odnosno  katastrofa, a  MUP će  tako  unaprijediti svoje trenutne procese kao i uvesti nove komunikacijske kanale, kako u internoj komunikaciji tako i u komunikaciji prema vanjskim korisnicima kao i s građanima i posjetiteljima RH.
“Pravodobna informacija o opasnostima uvelike bi povećala učinkovitost sustava javne sigurnosti. Konačni cilj je znatno brže obavješćivanje građana i sudionika sustava civilne zaštite putem mobilnih telefona o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalnih šteta”, navodi se u Pozivu koji po nekima već izaziva zabrinutost oko provođenja nabavke nove imovine u uvjetima ‘korana krize’.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

<span style=”background-color: #ffffff;”>”prikupljanje i nepovratno anonimiziranje osobnih podataka i podataka o lokaciji mobilnih korisnika, te drugim dijelom MUP za obradu anonimiziranih podataka operatora. Svi osobni podaci korisnika bit će inicijalno anonimizirani kako bi se osigurala adekvatna razina zaštite osobnih podataka. Sustav će imati 9 različitih funkcionalnosti usmjerenih na osiguranje bolje komunikacije i efikasnijeg upozoravanja na situacije rizika, odnosno  katastrofa, a  MUP će  tako  unaprijediti svoje trenutne procese kao i uvesti nove komunikacijske kanale, kako u internoj komunikaciji tako i u komunikaciji prema vanjskim korisnicima kao i s građanima i posjetiteljima RH”
– ovo više ni ne zvuči kao privremena, krizna mjera, nego sustav koji će se koristiti u bilo koje vrijeme, bilo kakvih stvarnih nepogoda ili ne. Situacija rizika? To može tijekom turističke sezone biti penjanje po Biokovu, šumski požar,bura ili dugo ostajanje na suncu. Situacija rizika može biti i sama turistička sezona uslijed gužvi. A “anonimiziranje” podataka je zgodan PR. Sve telekomunikacijske kompanije imaju zakonsku obvezu ustupiti SOA-i sve zatražene podatke o korisniku svojih usluga. Bez anonimiziranja.</span>

New Report

Close