Novo vodstvo ruši model raspodjele kvota drvne industrije

Autor: Marija Brnić , 08. siječanj 2023. u 22:00
Dok se novi natječaj ne objavi, za prvi kvartal će se primjenjivati uvjeti iz prvog lanjskog kvartala/N. Pavletić/PIXSELL

Zašto je prvi put odgođeno raspisivanje natječaja temeljenog na sporazumu od prije pet godina?

Prvi put Hrvatske šume nisu, kao što je uobičajena praksa, u studenom prošle godine objavile javni natječaj za prodaju drvnih trupaca i prostornog drva za narednu godinu.

Proizvođačima i prerađivačima koji imaju ugovorenu kupuju drvne sirovine iz godišnje kvote koju za prošlu godinu državna tvrtka prodaje po povlaštenim cijenama, poslana je obavijest da će im biti omogućena nesmetana isporuka do potpisa novog godišnjeg ugovora za 2023. Najkasnije će to, kako je navedeno u objavi, biti obavljeno do 31. ožujka.

Raspodjela kvota drvne sirovine standardno je predmet sporova i rasprava između nezadovoljnih u redovima proizvođača i Hrvatskih šuma, pa tim više svako odudaranje od uspostavljenih pravila izaziva sumnju u ispravnost postupka prodaje i potiče zahtjeve za njihovu reviziju.

Dijelom je taj problem ublažen prije pet godina, kada je na razini cijele branše usuglašen model koji je i zapečaćen i potpisima tzv. Pisma razumijevanja između Hrvatskih šuma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore, koji je na snazi do 2027. Tim više se i otvara pitanje zašto su sada Hrvatske šume obustavile proces i odgodile raspisivanje natječaja koji je temeljen na tom sporazumu.

Nakon Jakupčićeva pada
Na upit koji smo im poslali, u Hrvatskim šumama nisu iznosili detalje oko samih razloga, no uputili su nas na upravo objavljenu javnu raspravu o dokumentu “Nacrt odluke o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenata za 2023.”.

Riječ je o dokumentu koji se objavljuje prvi put od kada je utvrđen desetogodišnji model prodaje s predstavnicima drvne industrije, no u Hrvatskim šumama ne navode što je i povod za javnu raspravu o odluci kojom će se ove godine prodavati sirovina, kada već postoje usuglašeni kriteriji i model koji je još aktualan.

19

posto bio je maksimalan rast cijene, ovisno o drvu, u 2021., a lani i dodatnih 15-25%

Teško je ne primijetiti da se ovaj novitet u poslovanju Hrvatskih šuma poklapa s promjenom u Upravi Hrvatskih šuma, iz koje je u studenome nakon isteka mandata u mirovinu otišao bivši predsjednik Krunoslav Jakupčić i njegovo mjesto preuzeo Nediljko Dujić.

Jakupčića se, osim afere Krš-Pađene u kojoj je bio i priveden zbog sumnji u zlouporabu položaja, često prozivalo zbog sumnji oko korektne raspodjele sirovine, pa se novi prijedlog odluke o raspodjeli upravo i dovodi u vezu s promjenom na vrhu u Hrvatskim šumama i namjeri novog predsjednika Uprave da starta bez repova, omogućavanjem svim zainteresiranima da pokažu što misle o prijedlogu kojim će se voditi u svojoj prvoj godini prodaje trupaca.

Sam prijedlog odluke o prodaji trupaca nema većih odudaranja od posljednjeg natječaja, no otvara se pitanje njegove retroaktivnosti u primjeni, posebice pokaže li se da neki od kandidata na natjecanju više ne zadovoljava uvjete i nema pravo na novi ugovor.

Drugo je pitanje cijena. U nacrtu prijedloga odluke koja je u javnoj raspravi navodi se kako će cijene sirovine u 2023. biti utvrđene cjenikom Hrvatskih šuma, no u tom državnom poduzeću nisu nam odgovorili i hoće li one za ovu godinu rasti. Za proteklih godinu dana već su bile značajno povećane.

Najprije su u studenome 2021., ovisno o vrsti drva, podignute i do 19 posto, a lani u srpnju bile su povećane između 15 i 25 posto. Nove tarife tada, pak, nisu izazvale dramatične reakcije među proizvođačima, jer su one još debelo ispod tržišnih, koje su istodobno snažno rasle.

Nije bila loša godina
Pitanje je kako će se proizvođači postaviti sada, s obzirom da su i svi ostali ulazni troškovi porasli i lobira se gdje god je moguće, posebice prema državi, da se daljnji rast cijena zaustavi. Za mnoge u drvnoj industriji 2022. nije bila loša godina, no 2023. svi drže neizvjesnom i izazovnom, jer je na svim tržištima jak pritisak cijena i slabljenja potrošnje.

Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK, prema riječima predsjednika Filipa Galekovića, nije sudjelovalo u izradi HŠ-ovog prijedloga odluke o prodaji trupaca, te će tek analizirati dokument i iznijeti stavove kroz javnu raspravu.

No, da slijedi prijedlog odluke o raspodjeli sirovine za ovu godinu nije im potpuna novost, jer su članovi Udruženja bili na upoznavanju s novim predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma, te im je najavljeno da će se ići s prijedlogom na koji svi zainteresirani mogu dati mišljenje.

A dok se novi natječaj ne objavi, za prvi kvartal će se primjenjivati uvjeti iz prvog lanjskog kvartala, automatizmom, bez aneksa postojećim ugovorima. I jedan od najglasnijih kritičara Hrvatskih šuma i njihovog raspolaganja drvnom sirovinom Nikola Požgaj zasad kaže da će tek proučiti nacrt, ali svakako će sudjelovati u javnoj raspravi.

On već godinama vodi rat s Hrvatskim šumama, upravo ih prozivajući da se ne pridržavaju Pisma razumijevanja o raspodjeli drvnih sortimenata. Javna rasprava o prijedlogu nove odluke o raspodjeli drva trajat će 30 dana, do 6. veljače, a cijeli postupak odgovora na pitanja i sastavljanje izvješća o savjetovanju trajat će do 20. veljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close