Novo u 2021.: Veća primanja za 900.000 ljudi, povećava se i minimalna plaća

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2021. u 08:31
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prve plaće koje će biti isplaćene u siječnju oporezivat će se nižim poreznim stopama koje su 1. siječnja stupile na snagu, odnosno s 20 i 30%.

To će smanjenje donijeti povišicu jedino ljudima koji imaju plaće iznad 5000 kuna bruto, a ako imaju dodatne olakšice za djecu i uzdržavane članove obitelji, razgraničenje je na bitno većim iznosima, piše Večernji list.

Primjerice, samac u Zagrebu sa 6000 kuna bruto plaće dobit će oko 37 kuna više, a samac s 12.000 kuna bruto plaće može očekivati povećanje od 264 kune! Osobama koje imaju olakšice povišica je niža jer su plaćali manje poreza. Što su primanja veća, viša je i povišica budući da su veća primanja relativno više opterećena poreznih davanjima. Inače, prosječna neto plaća isplaćena u studenom bila je 6756 kuna i na godišnjoj je razini povećana oko 2 posto. Ministar financija Zdravko Marić procjenjuje da veća primanja može očekivati oko 900 tisuća poreznih obveznika, većinom zaposlenih, sve zajedno mjesečno oko 166 milijuna kuna, odnosno godišnje oko dvije milijarde kuna.

Uobičajeno je da se početkom godine povećava i minimalna plaća, pa od siječnja minimalac raste za 150 kuna, na 3400 kuna neto. Procjenjuje se da minimalnu plaću prima oko 70 tisuća zaposlenih u tvrtkama, kod obrtnika te u samostalnim profesijama. Automatizmom je uz iznos minimalne plaće vezana i studentska satnica koja se povećava za nešto više od jedne kune na minimalnih 26,56 kuna za sat. HZMO javlja da u petak 8. siječnja, korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje isplata mirovina za prosinac 2020. Od početka 2021. teče pravo i na isplatu nacionalne mirovine za osobe starije od 65 godina koje po drugom osnovu nisu ostvarile pravo na mirovinu. Njima će prva isplata za siječanj biti u veljači. HZMO kaže da su do 1. siječnja 2021. primili 4010 zahtjeva za isplatu nove nacionalne naknade za starije osobe, što je, zasad, pet puta manje od očekivanja. Zahtjevi se primaju od sredine prosinca, ali u HZMO-u kažu da se svakodnevno brojka povećava s obzirom na to da zahtjevi pristižu preporučeno poštom.

Najveći broj zahtjeva je u Područnoj službi u Zagrebu 798, u Osijeku 386, zatim u Područnom uredu u Vukovaru 296 te u Slavonskom Brodu 267 zahtjeva. Uz dob i 20 godina neprekinutog boravka u Hrvatskoj, osnovni uvjet za primanje te novčane naknade je dohodak kućanstava, koji po članu ne smije biti veći od 800 kuna. Osobe koje primaju socijalnu pomoć također mogu tražiti isplatu nacionalnu mirovine, no postoji bojazan da to mnogi neće učiniti jer je socijalna pomoć za starije od 65 godina 920 kuna, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close