Novim pravilima žele stati na kraj ‘obijesnim’ žalbama u javnoj nabavi

Autor: Jadranka Dozan , 24. srpanj 2022. u 07:00
Obnova pruge kod Karlovca jedan je od primjera žalbi kako bi se odugovlačio posao/D. Javorović/PIXSELL

Na nacrt prijedloga tijekom e-savjetovanja u travnju pristiglo je 50-ak komentara i/li prijedloga poduzetnika i institucija, a ona su ili “primljena na znanje “ ili odbijena.

Vlada je usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi. Na nacrt prijedloga tijekom e-savjetovanja u travnju pristiglo je 50-ak komentara i/li prijedloga poduzetnika i institucija, a ona su ili “primljena na znanje “ ili odbijena.

Stoga za ključne dionike u odnosu na prvi nacrt zapravo nema “iznenađenja”. Glavna intencija zakonskih izmjena odnosi se na ubrzanje postupaka javne nabave, a kako su njih dosad ponajviše usporavali žalbeni postupci, na njih se odnose i neke od ključnih promjena.

Tako će se, primjerice, žalbe ubuduće moći podnositi isključivo elektroničkim putem (putem sustava e-Žalba), što je dosad bila samo opcija, ne i obveza.

Kako bi se spriječila odugovlačenja kroz izjavljivanja žalbi, što naročito problematično može biti kod projekata financiranih iz EU fondova (zbog rokova povlačenja sredstava) ubuduće se kod nepravodobnih ili nedopuštenih žalbi (prema odluci Državne komisije) postupak nabave neće zaustavljati. Dakle, neće se odgađati javno otvaranje ponuda produženjem rokova za dostave ponude.

Žalbe se, usto, često izjavljuju bez žalbenih navoda, a budući da je to prepoznato kao jedan od načina ciljanog odugovlačenja, one bez žalbenih navoda, tj. opisa nepravilnosti i obrazloženja moći će se odbaciti kao neuredne.

Na temelju izvješća Državne komisije zaključeno je da žalbene naknade dosada nisu djelovale odvraćajuće u pogledu “obijesnih” žalbi. Kao najniži iznos za ubuduće predlaže se deset umjesto pet tisuća kuna, a po novom bi najviši iznos naknade, za nabave vrijedne više od sto milijuna kuna, bio pola milijuna kuna, tj. pet puta više nego sada.

Između donjeg i gornjeg praga naknade će biti 0,5% procijenjene vrijednosti nabave. Dio zakonskih novosti vezan je i uz obnovu nakon potresa i korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU.

Javnim i sektorskim naručiteljima omogućit će se izuzeće od primjene ZJN u određenim nabavama robe, usluga i radova u svrhu saniranja posljedica i obnove nakon prirodnih katastrofa, i to za vrijednosti do europskih pragova utvrđenih za nabave velike vrijednosti.

A zbog poremećaja na na tržištu podiže se i prag za izmjenu cijena tijekom trajanja ugovora s 30 na 50% vrijednosti prvotnog ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close