Novim obveznicama Holding bi refinancirao 2,2 mlrd. kn duga

Autor: Jadranka Dozan , 02. travanj 2014. u 22:00
Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga/Danijel Berkovic/PIXSELL

Iako je u prvom planu preslagivanje 300 mil. eura obvezničkog duga dopijeća 2017., otvorena je i mogućnost većeg izdanja.

Vodstvo Zagrebačkog holdinga koje već devet mjeseci predvodi Slobodan Ljubičić odlučilo je, čini se, iskoristiti povoljnu situaciju na financijskim tržištima i u sklopu financijskog restrukturiranja pozabaviti se refinanciranjem najvećeg 'komada' duga gradskog holdinga.

Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, na adrese niza investicijskih  banaka iz Zg Holdinga odaslali  su poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u aranžiranju novih obveznica na koje bi se u prvom redu išlo u svrhu  refinanciranja postojećeg obvezničkog duga  od 300 milijuna eura ili oko 2,2 milijarde kuna. Potvrdio nam je to, premda uz dosta zadrške zbog rane faze priprema, i sam Ljubičić. Podjednako rezervirano i načelno  komentirao nam je i neslužbene informacije o tome da bi se – ako potraje sadašnje dobro raspoloženje na međunarodnom tržištu duga – pri planiranom izlasku na tržište obveznica ipak išlo i na nešto više od 300 milijuna eura. Ukratko, moguće je da novo izdanje ipak rezultira i povećanjem zaduženosti zagrebačkog Holdinga.

S obzirom na to da postojeće desetogodišnje eurske obveznice dospijevaju sredinom 2017. cijela priča sugerira da bi  se paralelno išlo na prijevremeni iskup postojećih obveznica.  Ta operacija, dakako, mora imati opravdanje u računicama isplativosti, koje ovise o cijeni obveznice odnosno prinosima. Iako je Slovenija ovaj tjedan realizirala već drugo izdanje obveznica od početka godine i pritom se i kroz potražnju i kroz cijenu potvrdio dobar tržišni sentiment, činjenica je da su traženi prinosi na hrvatski državni dug danas osjetno veći nego na slovenski; u slučaju sedmogodišnjeg duga i dva postotna boda.

A percepcija investitora u slučaju državnog duga svojevrsni je limit i za lokalnu državu i korporativne obveznice. Tako je zasad mnogo izvjesnije da  interesenata za aranžiranje obveznica ZG Holdingu neće manjkati. Ne budu li računice vezane za prijevremeni iskup poticajne, planovi gradske megatvrtke o novim obveznicama mogli bi se prolongirati. A to znači da bismo znatno prije ponovno mogli vidjeti državu na međunarodnom tržištu duga. To prije što se već i šuška da bi solidne apetite investitora mogla testirati već do sredine godine.    

Komentari (3)
Pogledajte sve

Brod tone, a uskoro će štakori početi bježati da ne završe u Remetincu.[emo_zloban][emo_zloban][emo_zloban]

Na svako ovo prebacivanje vlasništva i dugova, na to se plaća i porez.

Preporučam zemlju koja nema s Hrvatskom riješen problem izručivanja.[emo_smijesak]

Konji koji plešu čardaš

Kako je jednom Milan Bandić rekao, “Nema ničeg ljepšeg nego gledati konja kako plaše čardaš”.
Ovog puta taj konj je Holding; muzikanti su on i Ljubičić.

Žao mi je samo publike (poreznih obveznika) koja taj čardaš samo pasivno gleda i sluša jer ju nitko ne pita da li tu muziku uopće želi slušati (podsjeća me na sociološke teze kako apatija kod južnoslavenskih naroda razara demokraciju i cijelo društvo).

U svakom slučaju, budući da Holding nema nikakvu imovnu, hrvatski porezni obveznici će se još naslušati tog čardaša i nagledati konja koji plešu taj čardaš. Naravno da će na kraju kroz svoje poreze morati platiti i muziku i muzikante.

Još jedan dokaz koliko je Hrvatska daleko i od primisli na bilo kakve reforme!

a kako će vratiti matani Ljubičić i Bandić 10 milijardi duga kojeg prebacuju malo iz holdinga na grad Zagreb pa nakon šest mjeseci sa grada Zagreba na holding???? matani javite se![emo_smijeh]
Brodić tone a svi skupa se vesele i hvale kako su uspješni.

New Report

Close