Novi sukobi u Vladi zbog izmjena Zakona o privatizaciji Ine?

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2013. u 19:40
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Izjava ministra Linića može se smatrati tek javnim iskazom nezadovoljstva niza visokopozicioniranih članova SDP-a i Vlade.

Izmjene Zakona o privatizaciji Ine mogle bi potaknuti nesuglasice u Kukuriku koaliciji. Takav se zaključak može izvesti nakon televizijskog nastupa ministra financija Slavka Linića u utorak navečer kada je jasno izrazio svoje neslaganje s predloženim izmjenama Zakona kojima se država faktički odriče niza specijalnih vlasničkih prava u toj kompaniji, piše Večernji list.

'Mi u Ministarstvu financija smatramo da je taj Zakon usklađen s europskim regulativama te kako nema potrebe da ga se mijenja. Napravit ćemo i elaborat u kojem ćemo to analizirati, no mislim da za promjene nema razloga', kazao je Linić i tako se izravno usprotivio zaključku posebnog premijerova suradnika Siniše Petrovića koji je i autor spornog dokumenta, a objasnio ga je nužnošću usklađivanja s europskom regulativom.

Petrović se, prema svemu sudeći, pretvara u Vladina povjerenika za Inu – osobu koja utjelovljuje odnos države prema toj strateški važnoj kompaniji, piše Večernji. Pa je tako postavljen za šefa Nadzornog odbora kompanije, autor je promjena osnovnog zakona koji određuje Vladinu poziciju u Ini, a, prema pisanju nekih medija, i vodi tajne pregovore s mađarskim MOL-om. Stoga se izjava ministra Linića može smatrati tek javnim iskazom nezadovoljstva niza visokopozicioniranih članova SDP-a i Vlade koji su nezadovoljni načinom na koji se Vlada ponaša u slučaju Ina/MOL.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (1)
Pogledajte sve

NASTAVAK RASPRODAJE INE PREMA SDP-HNS ZAKONU IZ 2002.:

Vlada će uskoro u proceduru pustiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine.
Kako je potvrdio Siniša Petrović, predsjednik NO Ine za portal Energetika-net, država će se odreći prava iz članka 10. kojima je štitila svoje interese.
Taj članak daje RH specijalna prava “zlatne dionice”, od kontrole nad promjenama u vlasništvu do prava veta na određene odluke Uprave, kao i pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine u slučaju likvidacije tvrtke.
Petrović pojašnjava da država mora ispoštovati ono što je ispregovarano s EU, a ta prava, tvrde u Vladi, nisu u skladu s pravnom stečevinom EU.
Tvrdi se i da Petrović i šef Državne uprave za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović već mjesecima vode i pregovore s Molom, no o pregovorima nema detalja.
PD

Nakon što su 2002. SDP i HNS prodali MOLU 25 % INE za siće od 505 miliona (za 10 % vrijednosti) nastavlja se rasprodaja INE .
I nitko za to nije još odgovarao !

New Report

Close