Novi naftni šok: U idućim tjednima gorivo u Hrvatskoj moglo bi drastično poskupjeti

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2019. u 13:09
Foto: Getty Images

Sukob Saudijaca i Hutija traje već nekoliko godina. A dolaskom na vlast princa Saudijske Arabije Mohammada bin Salmana zaoštrila se situacija.

Sa zanimanjem se prati situacija na svjetskom tržištu te kretanje cijene nafte koja bi kao posljedica krize mogla porasti.

>>Zbog napada Hutua svjetska nafta poskupila deset posto

O tome se u studiju Večernji TV-a razgovaralo s novinarom Hassanom Haidarom Diabom.

– Sukob Saudijaca i Hutija traje već nekoliko godina. A dolaskom na vlast princa Saudijske Arabije Mohammada bin Salmana zaoštrila se situacija. On je vjerovao kako će ih brzo uspjeti savladati, no Hutije pomažu Iranci. Stoga postoje pretpostavke kako Hutiji nisu bili u stanju izvesti napade na naftna postrojenja već da iza toga stoje Iranci. A možda i Irak – kazao je Haidar Diab.

Što će se događati s cijenom nafte usred ove krize?

– Naravno da će se ovaj sukob odraziti na cijenu. Ona će sigurno rasti u sljedećim tjednima kad počnu stizati nove pošiljke. Predviđa se da bi do 1,5 kune moglo poskupjeti gorivo – zaključio je Hassan Haidar Diab.

Da podsjetimo, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od pet milijuna barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

…a mozda su sami sebi ispalili da se spremi u Texas koja miljarda za crne dane…😎

Kad nafta u svijetu pojeftini, kod nas rastu cijene. Kad poskupi, e onda su troskovi porasli pa opet rastu cijene.
Slicno ko na ZSE. Firma dobro radi a udjeli padaju. Sigurno su masoni i belosvetska zavjera. Da krepaš od tuge.

Danas nafta roknula 6%. Oce bit pojeftinjenje sutra???

New Report

Close