Zbog napada Hutua svjetska nafta poskupila deset posto

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2019. u 22:00
Saudijci nezadovoljni posljedicama okupacije Jemena/REUTERS

Donald Trump odobrio korištenje američkih naftnih rezervi jer je napad na saudijsko naftno postrojenje utjecao na cijenu nafte.

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji, te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

"Saudijski izvori nafte napadnuti su. Potoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca", napisao je Trump u twitteru poručivši da je SAD spreman na odmazdu.

Konzultacije sa Saudijcima 
Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od pet milijuna barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu.

"Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od Saudijaca čujemo tko je po njima izazvao taj napad. S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti  i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta", napisao je Trump. poručivši nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. SAD je za taj napad optužio Iran, što je Teheran odbacio. 

Proizvodnja se prepolovila
Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se u nedjelju, nakon subotnjih, hutskih napada na dva naftna postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu. Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, od čega izveze preko sedam milijuna.

Zbog napada bespilotnih letelica ruski ministar energetike Aleksandar Novak ne isključuje mogućnost revizije parametara sporazuma postignutog između saveza poznatog kao OPEC+. Taj savez okuplja članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusiju i druge proizvođače nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close