Novi model indeksa turističke 
razvijenosti ‘alat’ i za novu strategiju

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2020. u 21:59

Osnovna svrha indeksa turističke razvijenosti je formuliranje hrvatske turističke politike na način da se maksimalno iskoriste raspoloživi resursi u svim dijelovima Hrvatske, uz istodobno osiguravanje održivosti turističkih aktivnosti.

Izašao je novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave, kojeg su osmislili znanstvenici Instituta za turizam u suradnji s profesorom Tvrtkom Opačićem s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Model će omogućiti da se uspostavi učinkovit i transparentan sustav koji će ublažiti aktualne neravnomjernosti u turističkom razvoju Hrvatske te bolje valorizirati njene resurse. Usto, on pruža mogućnost stvaranja kvalitetne analitičko-informacijske podloge za provođenje mjera sektorske politike s područja turizma, ističu u Institutu.

Osnovna svrha indeksa turističke razvijenosti je formuliranje hrvatske turističke politike na način da se maksimalno iskoriste raspoloživi resursi u svim dijelovima Hrvatske, uz istodobno osiguravanje održivosti turističkih aktivnosti. Osnovni pokazatelji na kojima se temelji kompozitni indeks turističke razvijenosti su ukupan broj postelja te broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima, broj dolazaka, broj noćenja i broj zaposlenih u turizmu. Model se može koristiti kao temelj za dobivanje potpora za razvoj turizma te kao mjerila za određivanje pozicije pojedinog grada ili općine u sustavu turističkih zajednica na lokalnoj razini, odnosno za formiranje samostalne turističke zajednice ili pridruživanje turističkim zajednicama područja. Također, indeks razvijenosti može poslužiti i kao referentna točka u promišljanju buduće strategije razvoja turizma RH, zaključuju u Institutu. Inače, projekt je financiralo Ministarstvo turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close